Chmelové nákazy nemají žádnou šanci

Viroid zakrslosti chmele (Hop stunt viroid, HSVd) je narůstající velice vážné onemocnění chmele, které vede, podle typu jednotlivých odrůd a vlivu počasí, k masivním ztrátám výnosů a snižování kvality. Po dlouhou dobu byly infekce HSVd známé pouze v Japonsku a Koreji, kde se od čtyřicátých let minulého století vyskytovaly u japonských odrůd. V roce 2004 byl poprvé viroid zakrslosti chmele nalezen na chmelnicích ve Spojených státech amerických. Rostliny amerických odrůd „Willamette“ a „Glacier“ infikované HSVd se vyznačovaly ztrátami alfakyselin, 60, resp. 75 %. V roce 2007 byla tato nákaza zjištěna také v Číně.

V Německu byl prováděn monitoring HSVd pomocí molekulární techniky. Prostřednictvím obrácené řetězové reakce RT-PCR (Reverse Transkriptase-Polymerase) na HSVd za využití vědeckých základů, vyvinutých Eastwellem a Nelsonem na Washingtonské státní univerzitě, byla k detekci nasazena spolehlivá molekulární diagnostická metoda.Tato technika je sice nákladná, ale poskytuje spolehlivé a rychlé výsledky už do dvou dnů.

Aktuální výsledky poskytovaly tyto údaje: u 202 z celkového počtu 224 sledovaných vzorků chmele z chmelnic Střediska pro výzkum chmele Hüll v Hallertau a z praxe dalších podniků, nebyl prokázán žádný viroid zakrslosti chmele.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info