Kapr s pozitivním vlivem na zdraví

Kapří maso s vyšším podílem omega tři mastných kyselin

Ve vodňanském ústavu rybářském a hydrobiologickém testují, jak je možné ovlivnit kvalitu kapřího masa díky různým způsobům krmení. Výzkumný ústav spolupracuje na projektu se společností Blatenská ryba, s Institutem klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) a s Lázněmi Poděbrady.

Po ukončení celého výzkumu by se měl kapr prodával s pečetí, podobně jako dnes biopotraviny.

Kvalitnější kapří maso s vyšším podílem omega tři mastných kyselin dostávají pacienti po operaci srdce v Lázních Poděbrady. Pacienti jsou rozděleni na dvě skupiny, ti kteří prodělali operaci v IKEM a souhlasí s kapří dietou, dostávají k běžné dietě dvakrát týdně tohoto kapra. Druhá skupina dostává běžnou dietu. Všichni pacienti jsou i po propuštění z lázní sledováni a v IKEMu jim odebírají další vzorky krve, ve kterých sledují především tuky. Veškeré výsledky studie vlivu krmiva na kvalitu kapřího masa a následně jeho vlivu na zdraví lidí budou známy na konci roku 2011, kdy by měl být projekt ukončen. Potom by se mohl dostat tento kapr i na pulty obchodů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info