Upravený řepkový šrot

Pomocí speciální metody etanolické úpravy by mohla být zlepšena krmná hodnota řepkového extrahovaného šrotu, jak vyplynulo z výsledků výzkumu na prasatech, na kterém se spolupodíleli odborníci z univerzity v Rostocku, ze Zemského výzkumného ústavu Meklenburska-Předních Pomořan a z jednoho olejného mlýna. Díky výrazně sníženému obsahu glukosinolátů v běžně prodávaných řepkových šrotech ze 4,8 mmol na 1,1 mmol/kg sušiny bylo možné zvýšit zastoupení upravených šrotů v krmné dávce prasat.

Díky použité metodě došlo ke zvýšení obsahu dusíkatých látek a vlákniny aniž by došlo ke změně kvality bílkovin. Ani stravitelnost organických látek nedoznala žádných podstatných rozdílů mezi neošetřeným a etanolicky upraveným řepkovým extrahovaným šrotem.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info