Obohacování pekařských kvasnic vitaminem

Petice předložená americkou organizací FDA požaduje, aby bylo schváleno obohacování pekařských výrobků prostřednictvím droždí obohaceného vitaminem D. Zatím je v USA fortifikace povolena u mléka, jakožto optimálního média, ale to neznamená přínos pro osoby, které nepijí mléko. Podle této petice by mělo být v nařízení o potravinářských aditivech doplněno, že aplikace vitaminu D2 (ergokalciferol) do pekařského droždí je uznána za bezpečnou. Takové droždí pak působí jednak jako nutrient, jednak jako funkční přísada pro kynutí.

Na základě zprávy „Exponent 2009 report“ je navržen maximální limit pro vitamin D: 400 M.J./100 g pekařských výrobků, z čehož se odhaduje denní příjem u většiny osob 720 M.J. (resp. 373 M.J. u dětí do 1 roku). Tyto odhady jsou téměř dvojnásobné proti předpokladům uváděným americkým ministerstvem zemědělství USDA. Přitom podle údajů USDA nedosahuje 69 % populace doporučeného příjmu vitaminu D.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info