Bioaktivní složky v masných výrobcích
27.05.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Výzkum posuzující význam přítomnosti fyziologicky aktivních složek masných výrobků, které mohou napomáhat lidskému zdraví.
Stále větší množství vědeckých studií ukazuje na to, že maso a masné výrobky obsahují nejen běžné hlavní živiny, ale také další složky, z nichž některé jsou již používané ve formě vysokých dávek jako doplňky stravy nebo se nyní podrobněji zkoumá jejich účinek.
Jedná se o L-karnitin, koenzym Q10, karnosin, anserin, taurin, kreatin, glutathion, kyselinu lipoovou, konjugovanou kyselinu linoleovou (CLA) a bioaktivní peptidy.
Jejich množství přítomné v mase je mnohem menší než u jiných potravin, nicméně se ale také projevuje jejich přínos pro zdraví. Obohacení masa nebo masných výrobků těmito látkami přirozenou cestou by bylo jistě jednou z možností vytváření funkčních potravin živočišného původu nebo jen způsobem, jak čelit konkurenčním výrobkům. Nicméně v tomto ohledu budou nezbytné ještě další studie potřebné k objasnění dostupných a vhodných možností.
Fleischwirtschaft International, 2010, 25, č. 2, s. 127-133 ISSN 0179-2415
Bioactive substances in meat and meat products
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni (29.03.2024)
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)