Pšenice tvrdá tolerantní k zasolení

Australští šlechtitelé obilovin vyvinuli pšenici tvrdou tolerantní k zasolení. Tato pšenice v polních pokusech předčila výnosy odrůd, z nichž byla vyšlechtěna, o 25 %. Všechny pokusy probíhaly na silně zasolených půdách na severu státu Nový Jižní Wales.

Tento průlom nyní umožní australským farmářům pěstovat pšenici tvrdou i v zasolených oblastech. Pšenice tvrdá je méně tolerantní k zasolení než pšenice potravinářská, její prodejní cena je však vyšší.

Zasolené půdy jsou velkým problémem v mnoha zemědělských oblastech Austrálie. Výzkumný tým z Ministerstva zemědělství Nového Jižního Walesu, University Adelaide a státní zemědělské výzkumné organizace CSIRO vnesl do pšenice tvrdé dva geny z prapůvodní formy pšenice jednozrnky. Jak uvedla vedoucí projektu Dr. Rana Munns, tyto geny zabraňují sodíkovým iontům, které jsou ve vysokých koncentracích toxické, aby byly transportovány z kořenů do stébel.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info