V USA funguje již přes 5000 farmářských tržnic
02.07.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Lidé ve Spojených státech hledají alternativy k nákupu potravin v supermarketech právě na farmářských trzích. Generace „zelených“ spotřebitelů chce vědět, odkud jejich potraviny pocházejí, na jakou vzdálenost byly přepravovány a jakým způsobem byly vypěstovány – informace, které mohou dostat od „svého“ farmáře na tržnici, ale ne v místních řetězcovém supermarketu.
Ministerstvo zemědělství USA (USDA) podporuje vznik a fungování farmářských trhů například financováním výzkumu, sběru a zveřejňováním dat a informací, vydáváním metodických návodů pro zemědělce i provozovatele, poskytováním technické pomoci při plánování, stavbě a řízení tržnic, je zakládajícím členem národního Svazu farmářských trhů (Farmers Market Coalition) a provozuje vlastní farmářský trh v sídle ministerstva ve Washingtonu. Každý první týden srpna je již deset let slaven jako Národní týden farmářských trhů.
Růst počtu farmářských tržnic v USA, zdroj USDA
Největší počet farmářských tržnic je v oblasti San Francisco Bay area, tedy v oblast zálivu v okolí kalifornského města San Francisca. Přinášíme vám pár zajímavých údajů a statistik o farmářských tržnicích jak z oblasti Bay Area tak z celých Spojených států:
12 Počet certifikovaných farmářských tržnic v Kalifornii v roce 1979.
540 Počet certifikovaných farmářských tržnic v Kalifornii dnes. Třetina z nich leží v oblasti zálivu. 5 270 Počet farmářských tržnic v USA
5 Počet kalorií v jahodě (dle Amerického ministerstva zemědělství)
435 Počet kalorií ve formě pohonných hmot, potřebných k dopravě jedné jahody z Kalifornie do New Yorku (dle Amerického ministerstva zemědělství)
1 890 kilogramů jahod prodaných průměrně za čtyři hodiny na farmářské tržnici Mountain View market
58,4 Průměrný věk kalifornského farmáře. Průměrný věk amerického farmáře je 56 let.
56 centů z dolaru získá průměrně farmář, který prodává na farmářském trhu
30 centů z dolaru získá, pokud farmář prodává velkoobchodu
6 hod. Čas, kdy Bill Crepps, jeden z farmářů prodávajících na Ferry Plaza market, vstává ráno, aby stihnul na trh dojet. Trh je otevřen od 10 hodin ráno do 2 hodin odpoledne
1 000 – 2 000 dolarů. Hrubý příjem Billa Creppse v průměrný sobotní den. Během typického dne na trhu prodá 120 kilogramů cukrového hrášku, jeho nejoblíbenější plodiny. Prodává jej kilogram za 8 dolarů (asi 160 Kč).
100 Procento prodejců, kteří jsou certifikovanými ekologickými zemědělci na Berkeley farmers’ markets každý čtvrtek.
15 000 Počet zákazníků na Ferry Plaza market v průměrný letní den
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni (29.03.2024)
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)