Pokles výroby krůtího masa v EU

Celková hrubá výroba krůtího masa v EU od konce tisíciletí drasticky poklesla. V rozmezí let 2000 až 2009 podle propočtů německého tržního zpravodajství MEG (Marktinfo Eier & Geflügel) o téměř 9 % na 1,818 mil. tun.

Od roku 2000 poklesla zejména výroba u největších producenta Francie a to o 43 % na 433 000 tun.Také ve Velké Británii zaznamenali 21% propad výroby krůtího masa. V roce 2009 britští chovatelé vyprodukovali již jen 157 000 tun krůtího masa. V Německu naproti tomu ve stejném období zaznamenali nárůst výroby o 29 % na 376 000 tun.

Aktuální statistická čísla produkce násadových vajec z členských zemí EU ukazují, že proces propadu v evropském výkrmu krůt ještě není ukončen. Zejména ve Francii byl zaznamenán významný pokles. V průběhu prvních čtyř měsíců letošního roku bylo naskladněno o 18,3 mil. krůťat méně. Také ve Velké Británii byl pokles znatelný – od ledna do května se v líhních vyklubalo pouze 4,9 mil. krůťat, což odpovídá poklesu v řádu 9,1 %. V Itálii naproti tomu oproti roku předchozímu došlo jen k mírnému snížení počtu vylíhlých krůťat na 9,4 mil. (mínus 0,9 %).

Nárůst v Německu a Polsku

V Německu a zejména v Polsku naproti tomu došlo ve výkrmu krůt k expanzi. V průběhu prvních pěti měsíců letošního roku se vylíhlo o 3,6 % krůťat více než v loňském roce. V Polsku byla loňská realita - 7,5 mil. naskladněných krůťat - dokonce překonána o 21,1 %.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info