Doporučuje se omezení spotřeby červeného masa

Norská Rada pro výživu vydala doporučení, že kvůli omezení výskytu rakoviny a srdečních onemocnění mají lidé konzumovat nejvýše 500 g červeného masa týdně (2 porce teplého pokrmu a minimální množství masných produktů ve studeném stavu). Dánsko následuje norský vzor.

Doporučení je založeno na nejnovější META-studii, z níž vyplývá, že existují důkazy o vlivu spotřeby červeného masa na výskyt rakoviny konečníku a tlustého střeva, a pravděpodobně i na výskyt rakoviny jícnu, žaludku, prostaty a plic.

Vliv červeného masa na výskyt kardiovaskulárních onemocnění se diskutuje. Bezpochyby však má negativní vliv vysoká spotřeba zpracovaného masa/výrobků, které jsou často uzené a s vysokým obsahem soli. sol

Omezující doporučení se týká masa skotu, prasat, ovcí a koz vyznačujícího se vysokým počtem červených svalových vláken. Netýká se drůbeže. Doporučuje se nahradit červené maso masem drůbeže a ryb, ořechy a luštěninami.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info