Britský výzkum GM brambor opět pokračuje

Britské ministerstvo zemědělství životního prostředí, potravin a záležitostí venkova DEFRA povolilo vědcům z výzkumné laboratoře The Sainsbury Laboratory (TSL) pokračovat v provádění tříletého pokusu na geneticky modifikovaných bramborách.

Práce na pokusu se má uskutečnit na poli v létě tohoto roku. DEFRA schválila tento pokus financovaný vědeckou radou Biotechnology&Biological Sciences Research Council (BBSRC) po konzultaci s veřejností.

Vědci z TSL, součásti výzkumného centra John Innes Centre, testují brambory , které jsou geneticky modifikovány tak, aby byly resistentní vůči plísni bramborové (Phytophtora infestans), která způsobuje roční ztráty cca 3,5 miliard liber v celém světě a na ochranu proti ní vynakládají pěstitelé 350 liber na hektar každou sezónu.

Dva geny, které dávají bramborám resistenci vůči tomuto patogenu, jsou pro tento pokus izolovány z jihoamerického planého nejedlého druhu brambor. Bezpečnost je v průběhu testů zpřísněna po zničení několika britských pokusů protestujícími lidmi ve Velké Británii v posledních dvou letech. Účelem tohoto pokusu je testovat účinnost genů resistence vůči plísni bramborové.

Zástupce BBSRC řekl: Náš přístup má vysokou pravděpodobnost, že pomůže minimalizovat dopad zemědělství na prostředí tím, že se sníží aplikace fungicidů na ochranu proti plísni bramborové. Věříme, že vědecké úkoly výživy rostoucí lidské populace na nás klade odpovědnost, jako výzkumníky financované veřejností, abychom důkladně prozkoumali všechny potenciální způsoby, kterými by mohly být udržitelně využívány biologické vědy a biotechnologie pro zvýšení produkce potravin – včetně například genetických modifikací ve šlechtění a používání přírodních biologických činitelů v ochraně proti škůdcům a chorobám. Jestliže to bude úspěšné, a tento přístup může být rozvinut, tam bude snížený dopad pěstování brambor na prostředí díky omezenému používání agrochemikálií. To prospěje každému včetně farmářů. Doufáme, že společnosti budou chtít v budoucnosti licencovat tyto geny a umístit je do komerčních plodin.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info