Lesnickým svazům se nelíbí tendry, požadují změny ve vedení Lesů ČR

Lesnické svazy dnes vyzvaly ministra zemědělství Ivana Fuksu k personálním změnám ve vedení státního podniku Lesy ČR. Nelíbí se jim totiž situace kolem tendrů na těžbu dřeva od roku 2011. Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy České republiky (LČR) zrušily v polovině května. Na podzim proto státní podnik vypíše jednoroční tendry na příští rok.

Svazy se obávají, že se nestihnou podepsat smlouvy

Vypsání výběrových řízení pro práce v lese až po 15. září podle Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS) neumožní podepsání příslušných smluv do konce letošního roku. Práce ve státních lesích i dodávky dřevní hmoty pro tuzemské zpracovatele jsou tak prý vážně ohroženy. Lesnictví a navazující obory zaměstnávají v Česku kolem 90 tisíc lidí.

"V těch našich firmách dělá několik desítek tisíc zaměstnanců, kteří jsou již sedm let v naprosté nejistotě, a ohrožuje to samozřejmě stabilitu celého prostředí," tvrdí viceprezident České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jaroslav Rygl.

Prohlášení lesníků a dřevařů

"Rada KLDS je přesvědčena, že současné vedení LČR nemá schopnost řešit situaci v lesnicko-dřevařském komplexu tak, aby zamezilo negativnímu dopadu na ekonomiku odvětví se všemi průvodními jevy v sociální oblasti, které především výrazně ohrozí zaměstnanost."

K obavám není důvod, shodují se Lesy ČR a ministerstvo

"Vyhlášení tendru po 15. září jsme avizovali právě s cílem maximální transparentnosti a zpřísněných podmínek," uvedla v reakci na výzvu lesníků mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Ministr zemědělství prý zadal generálnímu řediteli LČR Svatopluku Sýkorovi úkol vypracovat také varianty řešení pro případ, že by spuštění tendru k 31. prosinci nebylo možné. Fuksa na tiskové konferenci v uplynulém týdnu přislíbil jmenování nové dozorčí rady LČR.

Proti výzvě lesnických svazů se ohradilo i vedení Lesů ČR. Považuje ji za účelovou a nesmyslnou. "My jsme přesvědčeni o tom, že stihneme celý tendr zúřadovat do konce roku, tím pádem nebude ohrožena práce v lesích po Novém roce," uvedl mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík.

Lesy ČR: Lesnické svazy prohlubují nejistotu odvětví

"KLDS svými výzvami prohlubuje nestabilitu a nejistotu firem v lesnickém a dřevařském sektoru," reagoval na výzvu svazu Boublík. "KLDS protestuje proti tomu, co sama způsobila. Poslední zrušený tendr měl přinést až desetiletou jistotu a perspektivu. Nemalý díl na zrušení předchozího tendru a tím i na vzniku současné situace má i KLDS," dodal.

Lesníci však příliš nevěří, že se věc posune kupředu, a uvedli, že pokud se nic nezmění, tak může v krajním případě dojít i ke stávkám nebo demonstracím. "To není věc, která vznikla nyní. To znamená, je to dlouhodobá záležitost, a proto se domníváme, že pravděpodobnost, aby to někam dospělo, je řešit to i personálně," tvrdí místopředseda Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství Rostislav Staněk.

Hlavním kritériem ročních jednokolových tendrů má být nabídnutá cena, oznámil ministr Fuksa minulý týden. Lesům České republiky patří polovina lesů v zemi, podle zrušených tendrů se v nich mělo pracovat od ledna 2011.

Lesnímu hospodářství chybí dlouhodobá koncepce

Podle Rygla chybí státu dlouhodobá koncepce hospodaření v lesích. To dlouhodobě kritizují také další subjekty působící v lesnictví i ekologové. Šéf LČR Sýkora nesplnil svůj úkol včas připravit a spustit transparentní výběrová řízení na těžbu ve státních lesích, míní Rygl. "Je nekompetentní a měl by být odvolán," uvedl.

Podle dřívějšího Fuksova vyjádření má nová dlouhodobá koncepce LČR vzniknout během příštích několika měsíců. Na jejím základě mají pak být vypsány nové dlouhodobé tendry. Fuksa dopředu vyloučil privatizaci státních lesů s výjimkou okrajových a nepřístupných drobných pozemků i variantu dlouhodobých pronájmů. Naopak přislíbil pokračování v zadávání péče o les a těžbu dřeva soukromým firmám.

Během přípravy koncepce mají být dořešeny tři strategické otázky. Má se rozhodnout, jestli bude spojena, či oddělena péče o les a těžba dřeva, zda má se dřevem obchodovat státní podnik, nebo těžařské společnosti a podle jakých kritérií budou rozdělovány zakázky na těžbu dřeva.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info