Genetická úprava masa v USA?

Geneticky upravený druh lososa

Úřad pro potraviny a léky (FDA) bude v polovině září posuzovat žádost společnosti Aqua Bounty Technologies ze státu Massachusetts, která chce nabízet geneticky upravené lososy. Ve srovnání s klasickými lososy nabývají na váze téměř dvojnásobným tempem. Geneticky upravený druh byl vyvinut v Kanadě a dorůstá plné délky během 250 dnů, zatímco běžně tento druh dospívá za 400 dnů.

Projekty geneticky upravených chovných zvířat narážejí na silnou opozici ochránců životního prostředí, spotřebitelských organizací a lékařů. Geneticky upravené maso může podle kritiků vést k průmyslové výrobě deformovaných zvířat a proniknutí genetických mutací do volné přírody. Dlouhodobá konzumace geneticky upraveného masa lidmi a její vliv na zdraví člověka nebyly prověřeny. Massachusettská firma dosud neprovedla žádné kontrolní ani jiné testy na lidech - s výjimkou chuťových.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info