Komise si chce pohlídat ceny komodit

Evropská komise chce mít pod kontrolou ceny důležitých plodin a surovin. Stěžejní opatření má spočívat ve stanovení horní cenové hranice, která by byla tabu pro velkoobchodníky při termínovaných obchodech. O tomto záměru unijního komisaře pro vnitřní trh Francouze Michela Barniera informoval včera německý deník Financial Times Deutschland.

„Mnohdy až brutální vývoj na některých trzích mají částečně na svědomí hráči z finančního světa,“ zdůraznil v Bruselu Barnier, jenž viní spekulanty z vyšroubování cen pšenice, sóji, kakaa, ropy a kovů. „Dosud chystaná pravidla pro dohled nad obchody s deriváty nestačí. Musíme zajít ještě dál,“ míní komisař.

Barnierův ohlášený boj proti spekulativním nákupům je v souladu s postojem francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, podle nějž obchodníci využívají nízkých úroků a vrhají se v očekávání vysokých výnosů na vybrané komodity. Bank of America Merrill Lynch spočítala, že od začátku roku stoupl objem investic tímto směrem o 20 procent na 200 miliard dolarů.

Česká agrární komora uznává, že stát nemá na omezení růstu cen přímé páky. „Růst cen může přibrzdit pouze nepřímo, a to prostřednictvím Státní správy hmotných rezerv, v nichž jsou uloženy plodiny jako třeba obilí. Pokud dá část zásob na trh, může tlak na stoupající cenu rozvolnit a její růst zpomalit. Kolik obilí je ve státních rezervách uloženo, stát nezveřejňuje,“ uvedl prezident komory Jan Veleba.

O dozoru by se podle něj mělo uvažovat pouze u některých komodit. „Pokud to komise plánuje, je to zřejmě kvůli vývoji na trhu s kakaem,“ dodal.

Veleba se zavedením stropů souhlasí. Je také pro zavedení podlahy pro výkupní ceny potravinářského obilí a masa. „Ceny pšenice v Česku nevznikají, na to jsme malý trh. Pokud je ale zřejmé, že pšenice bude kvůli dešťům výrazně méně, není možné, aby se výpadek nahradil nákupy za krvavé peníze,“ dodal.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info