Potraviny pro zvláštní výživové účely

Přehled legislativy EU.

Potraviny určené pro zvláštní výživu (Food for particular nutritional uses, PARNUTS) neboli dietetické potraviny, jsou speciálně vyráběné výrobky určené k uspokojování zvláštních výživovéch požadavků specifických skupin osob. Jde o potraviny pro děti, potraviny pro osoby s intolerancí lepku nebo laktózy, potraviny pro speciální lékařské (medicinal) účely aj.

Směrnice 2009/39/ES z 6.5.2009 (“rámcová směrnice”, která je přepracovaným zněním směrnice 89/398/EHS) stanovuje všeobecná, horizontální pravidla pro dietetické potraviny. Hlavním cílem rámcové legislativy je zajistit bezpečnost výrobků, vhodné a dostatečné informace pro spotřebitele. Pro určité skupiny těchto potravin se počítá s přijetím zvláštních směrnic Komise.

Specifická legislativa pro některé skupiny potravin již byla schválena. Jde o:

potraviny pro kojence a malé děti

počáteční a pokračovací kojenecká výživa

zpracované cereální potraviny a potraviny pro děti po odstavení (obilné příkrmy)

potraviny určené pro nízkoenergetickou výživu ke snižování hmotnosti

potraviny pro zvláštní léčebné účely

potraviny pro osoby nesnášející lepek (bezlepkové potraviny)

Pro ostatní skupiny zmiňované v rámcové směrnici je zapotřebí dokončit rozhodnutí, zda budou či nebudou vytvořeny zvláštní směrnice (potraviny pro osoby s diabetem) nebo se zvažuje, jak se s příslušnou skupinou potravin vypořádat (potraviny pro sportovce).

Dietetické potraviny, které nejsou uvedeny výše, musí být notifikovány. Tato notifikace je zapotřebí k usnadnění oficiálního monitoringu a k umisťování inovačních výrobků na trh.

Komise vydala zprávu o potravinách určených pro osoby s diabetem a o notifikačním postupu (implementace článku 11 rámcové směrnice 2009/39/ES, dříve článek 9 směrnice 89/398/EHS).

Zdroj: Evropská komise

* Vyhláška č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití (pdf)

* Přílohy k vyhlášce č. 54/2004 Sb. (pdf)

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info