Jen švýcarský sýr "Gruyere" má chráněné označení původu
15.09.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Souboj mezi Francií a Švýcarskem o ChOP pro tradiční sýr byl ukončen stažením žádosti francouzského producenta.
V polovině srpna 2010 stáhl francouzský výrobce sýra Gruyere svou žádost o udělení chráněného označení původu (ChOP). Sýr Gruyere sice evidentně pochází ze Švýcarska a jméno má podle vesnice na úpatí francouzko-švýcarských Alp, ale vzhledem k tomu, že ve Francii získal značnou oblibu, je tam všeobecně považován za francouzský. Jedná se o středně tvrdý sýr, který zraje 3-14 měsíců a někdy i déle, v jeskyních či chladných sklepích, a využívá se hlavně k přípravě teplých pokrmů, především sýrového fondue.
Švýcarská a francouzská verze tohoto výrobku se mírně liší v chuti a tvaru. Francouzský sýr Gruyere vyráběný v regionu u švýcarských hranic se tradičně vyznačuje většími dutinami.
Ačkoli Švýcarsko nepatří do EU, má nyní švýcarská varianta sýra, na rozdíl od francouzské, výlučné právo na používání chráněného označení původu. Přitom však i francouzská verze může být prodávána pod názvem Gruyere, ale bez evropského označení ChOP. Obě země mají ve svých zemích udělenu značku původu „Apellation d´origine controlee“ (AOC) a používají ji, ale obě země měly zájem rozšířit chráněné označení na celý trh EU. Konflikt v této věci začal v r. 2007, kdy následně po žádosti Francie, žádalo i švýcarské Federální ministerstvo zemědělství o udělení evropského chráněného označení pro svůj sýr Gruyere.
Tento souboj není ve sféře sýrů ojedinělý. V r. 2007 byl ementál akceptován za podpory Codex Alimentarius jako tradiční švýcarský sýr, přestože mnohé jiné státy požadovaly, aby označení „ementál“ bylo uznáno za druhové označení, protože se tak vyrábí po řadu desetiletí.
EU Food Law, 2010, č. 449, s, 6
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)
- Energetická nezávislost Česka přichází skrz Modernizační fond. Evropa schválila další masivní investice do zelené modernizace ČR ve výši 73 miliard (28.03.2024)
- Malých mlékáren v Česku ubývá, potíže jim působí vysoké náklady (28.03.2024)
- Kontrolní ústav: Vinaři letos znovu nevyčerpají kvótu pro výsadbu vinic (28.03.2024)
- Prouza: Rostoucí cena kakaa se v konečných výrobcích projeví za mnoho měsíců (28.03.2024)