Hejna špačků ohrožují úrodu vinařů, firmy si najímají ochranu

Hejna špačků ohrožují úrodu vinařů. Během pár minut mohou zničit velkou část vinic. Podle vinařů je jedinou účinnou metodou, jak zabránit obrovským škodám, najímání hotařů - myslivců, kteří mohou na zahnání špačků použít zbraň. Tímto způsobem je podle odhadů Svazu vinařů chráněna až třetina rozlohy vinic.

Odstřel špačků má však přísná pravidla. Do desátého dne v měsíci musejí vinaři nahlásit počet usmrcených kusů a na referáty životního prostředí odevzdat kroužky zastřelených ptáků. K prevenci před špačky se zároveň využívají i jiné prostředky, mezi něž patří plynová děla, dělobuchy, upravené pistole na slepé náboje či automatické sirény.

Podle předsedy představenstva Svazu vinařů Jiřího Sedla mohou hotaři střílet pouze na okraj hejna, které má alespoň 1000 hlav. "Pušku může používat pouze myslivec. Povolení ke střelbě na špačky vydává obec s rozšířenou působností," řekl ČTK Sedlo. Podle něj se toto ochranné opatření využívá poměrně často, zhruba na třetině vinic, jejichž většina je na jižní Moravě.

Tam, kde špačci sednou do vinic, nezůstává z úrody téměř nic. Hotaři nehlídají pouze špačky, ale v době zrání vína působí také jako ostraha proti krádežím. "Není to levná záležitost, když si vezmeme, že někteří vinaři pěstují i ledové víno. Cena je vysoká, ale vyplatí se vinice hlídat," dodal Sedlo.

Jedním z vinařství, které si hlídače vinic najímá, je Vinselekt Michlovský z Rakvic na Břeclavsku. "Špačků je letos méně. Největší škody zůstávají tam, kde letí hejno. Místo, kde sednou, dokážou zlikvidovat, proto se poměrně intenzivně hlídá," řekl ČTK Lubomír Kudelňák, hlavní agronom Vinselektu Michlovský.

Firmu hlídání vinic stojí statisíce korun ročně. V přepočtu na kilogram sklizených hroznů je to jedna koruna. Najímá proto ve snaze ušetřit kromě myslivců i důchodce a nezaměstnané. Podle Kudelňáka je nevýhodou roztříštěnost vinic a také fakt, že každý vinař si hlídá svoje. Menší vinaři často doufají, že jejich vinici ohlídá silnější soused. Vinselekt Michlovský za pomoci hotařů hlídá 400 hektarů vinic.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info