Kvalita hroznů je špatná, ale jejich cena i tak roste

Přijelo auto. V kufru má naskládané tři bedýnky s hrozny. Drobný pěstitel přijel prodat velkopalovickému Viniu svou trochu. A rázem se pyšní rekordem. Jeho hrozny mají cukernatost devatenáct stupňů. To je pro letošek vskutku vysoké číslo.

„Taková hodnota bude letos opravdu vzácností,“ potvrdil sklepmistr Vinia Jan Gajda. Zároveň přiznává, že situace je špatná co se týče množství sklizených hroznů. „Někteří říkají, že je jich oproti loňsku až o sedmdesát procent méně,“ řekl k bídné úrodě.

Ani z velkých družstev, od kterých má velkopavlovické Vinium nasmlouvané dodávky, letos neproudí zdaleka tolik hroznů jako obvykle. „Zatím nám dodávalo Agro Vnorovy asi pět tun muškátu se sedmnáctistupňovou cukernatostí. A taky müllerku. Té bylo deset tun, přičemž slibovali čtyřicet,“ prozradil Gajda.

Hrozny jsou letos vzácné

¨Protože jsou letos hrozny vzácné, zvyšuje se jejich cena. Vinařství například vykupuje hrozny odrůdy Müller Thurgau s patnáctistupňovou cukernatostí za dvanáct korun. Pokud mají o čtyři stupně víc, dostane za ně pěstitel čtrnáct korun. U Muškátu moravského začíná cena dokonce na čtrnácti korunách.

„Je to paradox. Kvalita hroznů je oproti loňsku třikrát horší, ale jejich cena je dvakrát vyšší,“ pousmál se sklepmistr.

Drobní pěstitelé jsou podle něj ve dvoře vinařské firmy vzácností. „Nejezdí takřka vůbec. Někteří zkrátka ve vinici nic nemají, a ti, kteří mají, si to skoupí mezi sebou,“ vysvětlil. Rozhoduje samozřejmě cena.

A co horší kvalita hroznů? Starosta Staroviček Vladimír Drbola ve Viniu zjišťoval, jaké srážky v případě dodání méně kvalitního zboží pěstitelům hrozí. „Nebude to tak strašné. Pokud budou hrozny poškozené do třiceti procent, s cenou se nebude hýbat. To je zajímavé,“ řekl s tím, že tuto informaci doplní k ceníku na vývěsku úřadu.

Na všechno stačí jeden lis

Výkup ve Viniu je zatím velmi pozvolný. „Je desetkrát menší než minulý rok v tento čas. Ke včerejšku jsme loni měli vykoupených asi dvě stě padesát tisíc kilo, teď máme jedenatřicet tisíc,“ prozradil Gajda. Zatímco loni fungovaly v hale firmy čtyři lisy, letos zatím jede každý den jediný.

Jak říká, horší úroda má i jedno plus. „A to z toho pohledu, že nám to pohne se staršími víny. Věřím, že to pomůže i všem producentům, kteří mají tyto zásoby a budou je moct uvést na trh,“ podotkl Gajda.

Mikulovský vinař Vojtěch Pazderka podobně jako Vinium kupuje každý rok hrozny od stálých dodavatelů. Jak říká, spoleh je na ně i letos. „Müllerka bude letos tak za patnáct korun.

Tramín, Sauvignon a další odrůdy budou dražší. A cena zřejmě ještě poroste. Hroznů holt není,“ posteskl si.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info