Tisková zpráva COPA- COGECA ze dne 21.9.2010

COPA/COGECA žádá posílení pozice společné zemědělské politiky, aby bylo možno zabránit celkovému zhroucení trhu se zemědělskými výrobky.

C/C opět vyzvala ministry zemědělství, kteří se dnes zúčastnili jednání v Bruselu, aby ihned zajistili konkurenceschopné postavení evropského zemědělsko- potravinářského komplexu a posílili pozici a postavení SZP po roce 2013, a tak zabránili kolapsu na evropském trhu.

Na jednání ministrů zemědělství vystoupil předseda COPA pan Padraig Walshe a prezident COGECA pan Paolo Bruni a upozornili přítomné, že sektor ( zemědělské ) evropské výroby je primárním a nejdůležitějším výrobním sektorem v EU.

Pan Walshe varoval: „ Slyšel jsem, že EK zamýšlí o silném omezení a „ ořezání“ 1. pilíře SZP , aby se bylo možno více zaměřit na otázky a problémy spojené s ochranou životního prostředí.tento úmysl je zcela nepřijatelný a velmi silně by narušil ekonomickou výkonnost a konkurenceschopnost evropského zemědělství“. Navíc, EK zahájila jednání o liberalizaci obchodu se zeměmi latinské Ameriky, tedy se sdružením zemí MERCOSUR, který by mělo zničující dopad na evropské zemědělství. Také je nutno říci, že dovozy z těchto zemí nesplňují standardy EU. Abychom byli schopni udržet evropskou potravinovou soběstačnost, zaměstnanost 28 milionů obyvatel v zemědělství je základem naší budoucnosti. Je tedy zcela nezbytné zachovat veškeré nástroje stávající SZP. Přímé platby zemědělcům musí být zachovány i po roce 2013, jsou významným stabilizačním příjmovým prvkem v době, kdy dochází k otřesům na trhu a cenovým výkyvům. Druhý pilíř SZP by měl být nástrojem, a to nástrojem pomocným, který by podporoval služby a agro-environmentální opatření.

Prezident COGECA pan Bruni také sdělil: “ Současný potravinový řetězec nefunguje vyrovnaně a správně. Je zde nedostatek průhlednosti, problémy s opožděnými platbami, narušováním funkce trhu a konkurenčního postavení jednotlivých subjektů v rámci řetězce; tato situace je zcela nepřijatelná. Evropská pravidla pro konkurenceschopnost musí být nastavena tak, aby podporovala růst zemědělských družstev a odbytových organizací a umožnila jim posílení jejich postavení v rámci potravinového řetězce“.

Pan Walshe na závěr varoval:“ Od roku 2009 evropské zemědělství čelí permanentní krizi. V letošním roce opět čelíme tržním cenovým výkyvům a selhávání funkcí mezinárodní trhu. Opravdu se chceme dočkat kolapsu evropského zemědělského trhu.“

Pekka Pesonen

Tajemník C/C

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info