Příprava na robotizované dojení

Zemské zemědělské centrum v Hesensku (LLH) ve snaze podpořit chovatele dojnic při pořizování a pozdějším provozu automatizovaného systému dojení iniciovalo vznik speciálního poradenství. Zájemci o investování do automatizovaného systému dojení (AMS) byli sdruženi do zájmového sdružení. V současné době zde čerpá informace již 140 zemědělských podniků. Dosud bylo v Hesensku instalováno do praxe asi 100 AMS a do konce letošního roku bylo měl jejich počet stoupnout na 150, což odpovídá 8 až 10 procentům mléka vyrobeného v této spolkové zemi.

Poradenství je rozčleněno do pěti základních pilířů: Vzdělávací kurs, zájmové sdružení, výměna informací v pracovních skupinách, poradenství zaměřené na individuální problémy v jednotlivých podnicích, internetová platforma.

První pilíř je určen pro podniky, které se chtějí naprosto nezávisle informovat o této technologii a nezbytných náležitostech, které jsou s ní spojeny. Pro ně je určen dvoudenní kurs ve Výzkumném a vzdělávacím centru Eichhof. Pokud se rozhodnou, že investují a přejdou na robotizované dojení, je zemědělský podnik integrován do zájmového sdružení. Vyměňování praktických zkušeností s již fungujícími AMS probíhá v pracovním sdružení, v současné době pracují dvě takováto sdružení (po 60 podnicích).

Samozřejmě existuje i poradenství zaměřené na celou škálu problémů spojenou s AMS v konkrétních zemědělských podnicích. Kromě toho je možné získat všeobecné informace prostřednictvím informační platformy LLH.

V rámci zájmového sdružení probíhají firemní prezentace nejvýznamnějších výrobců AMS (Lely, DeLaval, Lemer Fullwood, GEA Wesfalia Surge, SAC/Insentec), je poskytován komplex informací z oblasti podpory investic, ekonomiky podniku, plánování stavebních úprav ve stáji (integrace AMS do starých a nových stájí), managementu, krmení a controllingu. Kromě toho je tématika AMS posuzována také s ohledem na kvalitu nadojeného mléka, zdravotní stav mléčné žlázy a v souvislosti s tím je pozornost věnována řadě opatření nutných v přípravě stáda dojnic na přechod na nový způsob dojení.

Existuje zde i možnost získat zkušenosti od manažerů zemědělských podniků z jiných spolkových zemí, ve kterých dosud obdobné poradenské centrum neexistuje.

Více informací je k dispozici na adrese www.llh-hessen.de/landwirtschaft/tierproduktion/rinder/ams

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info