Šest moravskoslezských potravin získalo značku kvality

Prvních šest potravinářských výrobků získalo značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Využívat ji mohou například výrobci štramberských uší nebo nošovického kysaného zelí. Moravskoslezský kraj chce tímto oceněním podpořit regionální výrobce. ČTK o tom informovala mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.

Jejich výrobek musí být vyroben v regionu z tradičních surovin, přičemž podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Značku získaly firmy na čtyři roky. Patří mezi ně společnost Ekomilk s měkkým tvarohem, Moravan s pečeným kolenem, Vitaminátor se 100procentní přírodní šťávou, Beskyd Fryčovice s kakaovými kuličkami, Ladislav Hezký se štramberskýma ušima a ZDV Nošovice s nošovickým kysaným zelím.

O přidělení značky rozhodla odborná komise. "Zjišťovali jsme, jaká je vůně výrobků, jejich vzhled, chuť, ale i technologické parametry nebo úroveň obalu. Velký důraz jsme kladli také na vazbu daného výrobku k našemu kraji," uvedl předseda komise Tomáš Kotyza.

Do soutěže firmy přihlásily 64 výrobků. Produkty mohly přihlásit v kategoriích mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, masné výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, a ostatní výrobky. Vybrané potraviny nyní bude kraj prezentovat například na ochutnávkových akcích.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info