Vliv celozrnných produktů na trávicí trakt

Celé zrno obsahuje výživově nezbytnou vlákninu, rezistentní škroby a oligosacharidy. Sacharidy, které odolávají trávení v tenkém střevě a jsou fermentovány v tlustém střevě mohou fungovat jako prebiotika. Nejčastěji je jako celozrnná obilovina konzumována pšenice, která je bohatým zdrojem frukto-oligosacharidů, což jsou uznávaná prebiotika. Pravděpodobnými prebiotiky jsou i rezistentní škroby a beta-glukany. Zatím není k dispozici uznaná metoda na měření prebiotického účinku ani in vitro, ani in vivo. Nebyly publikovány ani systematické studie, které by zjišťovaly fermentovatelnost celozrnných obilovin při jejich konzumaci lidmi, ani bifidogenní potenciál celého zrna zjišťovaný in vitro. Bylo publikováno jen několik klinických studií, ale užitečné by bylo stanovení prebiotického indexu (PI), který by určoval prebiotickou aktivitu dříve než dojde ke změnám způsobeným fekální mikroflórou.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info