Výzkum: ekologické farmy produkují lepší jahody a tvoří zdravější půdu
29.10.2010 | bio-info.cz
Srovnávací výzkum ekologických a konvenčních systémů pěstování jahod zjistil, že ekofarmy produkují chutnější a výživnější plody než konvenční farmy a zanechávají zdravější a geneticky rozmanitější půdu.
Studie, provedená vědci z Washington State University v USA, je jedním z nejkomplexnějších svého druhu: analyzovala 31 chemických a biologických vlastností půdy, půdní DNA a chuťových, výživových a kvalitativních znaků tří odrůd jahod pěstovaných na 13 konvenčních a 13 ekologických farmách.
„Žádný výzkum dosud nesrovnával tolik komplexních a kvantitativních znaků jak potravin tak kvality půdy v různých dobách sběru vzorků na tolika produkčních farmách jako ten náš," řekl John Reganold, profesor na Ústavu půdní vědy a agroekologie Washingtonské univerzity a vedoucí výzkumu.
„Naše zjištění má globální důsledky a předem to, co víme o udržitelnosti výhodách ekologického zemědělství systémů," řekl John Reganold, Washington State University, Regents profesor pedologie a hlavní autor dokumentu dnes zveřejněna v online časopise PLoS ONE. "Máme také ukazují, můžete mít vysoce kvalitní, zdravé produkce, aniž by se uchylovali k arzenálu pesticidů."
Reganoldovi dřívější studie v oblasti „indikátorů trvale udržitelného rozvoje" na farmách v severozápadním Pacifiku, Kalifornii, Britské Kolumbii, Austrálii a Novém Zélandu byly publikovány v časopisech Science, Nature, a Proceedings of the National Academy of Science.
Všechny zkoumané farmy v této studii byly v Kalifornii, která produkuje 90 procent jahod ve Spojených státech.
Z výsledků studie vyplývá, že ekologická pole a jejich produkty byly téměř ve všech hlavních ukazatelích stejné nebo lepší než jejich konvenční protějšky.Mezi hlavní zjištění patří:
- ekologicky pěstované jahody měly významně vyšší antioxidační aktivitu a vyšší koncentraci kyseliny askorbové a fenolických sloučenin
- ekologicky pěstované jahody měly delší trvanlivost
- ekologicky pěstované jahody měly vyšší obsah sušiny
Anonymní testy, při kterých byly ochutnávány jahody pod červeným světlem, aby nedošlo k ovlinění barvou ovoce, určily jednu odrůdu biojahod jako sladší, chuťově výraznější a pod běžným světlem vzhledově lepší. Další dvě odrůdy biojahod byly posuzovány stejně pozitivně.
Vědci také zjistili, že půdy na ekologicky obhospodařovaných farmách, vykazovaly výrazně lepší výsledky v různých klíčových chemických a biologických vlastnostech, jako například schopnost vázat uhlík, vyšší obsah mikrobiální biomasy, vyšší enzymatickou aktivitu a vyšší obsah stopových prvků.
Analýza DNA půd také zjistila, že ekologicky obhospodařované půdy měly zásadně větší celkovou i specifickou genovou rozmanitost, což je důležitý předpoklad odolnosti půdy vůči stresu a schopnosti zajišťovat průběh základních půdních procesů.
Zdroj: WSU News
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



