Pytláci z Hodonínska mohou mít na svědomí až 150 srn

Na pytlácká tažení se dva muži vybavili profesionální výstrojí. Mezi zabavenými zbraněmi bylo i vybavení pro noční lov a dokonce i kuše, která je v Čechách zakázaná.

Nedovoleného ozbrojování a pytláctví se dopustili dva muži na Hodonínsku. Kriminalisté jim kladou za vinu, že si nelegálně opatřili střelné zbraně, kterými lovili srnčí zvěř.

Muži ve věku třicet a jednatřicet let pytlačili zejména na dvou lokalitách. „První je chatová oblast Třešňovka u Radějova, kam jezdili na chatu, kterou si půjčovali do svého známého,“ informoval policejní mluvčí Petr Zámečník. „Srnčí zvěř lovili přímo z oken chaty nebo v blízkém lese. Na místě pak zvěř vyvrhli, maso rozporcovali a následně se o něj rozdělili,“ doplnil Štěpán Prýgl, ze Služby kriminální policie a vyšetřování, s tím, že zbytky zastřelených zvířat, tedy kůže, maso a další odpad, dali do igelitových pytlů a hodili do kontejneru.

Druhé působiště těchto pytláků se nacházelo v lužních lesích v okolí řeky Moravy od Hodonína až po Moravskou Novou Ves. „I tady byl postup stejný a o získané maso se dělili. Dokázali i myslivecky zpracovat trofeje. Jejich činnost měla narůstající tendenci,“ podotkl Zámečník.

Policisté pytlákům prokázali zatím sedm zastřelených kusů srnčí zvěře

Oběma pytlákům kriminalisté nyní prokázali ulovení sedmi kusů srnčí zvěře, a to v období posledních dvou let. „Podle námi zjištěných poznatků a informací byla však jejich trestná činnost mnohem většího rozsahu. Odhadujeme, že za pětileté období mohli společně ulovit sto až sto padesát kusů srnčí zvěře,“ upozornil Prýgl.

Podle něj ale snahy kriminalistů narazí na složité důkazní řízení, a že skutečný rozsah jejich činnosti se zřejmě nepodaří prokázat v plné výši. „Pytláctví je stále v kurzu. Maso je lehce prodatelné. Myslím si, že jsem je i potkal. A jednoho z nich i znám. Ale byli dobře maskovaní jako rybáři. Za minutu dokázali zbraň složit a zmizet,“ řekl Radovan Mančík z Okresního mysliveckého spolku Hodonín.

Jen z prokázaných sedmi kusů zvěře způsobili pytláci téměř osmdesáti tisícovou škodu. „Cena jednoho srnce se může vyšplhat až dvacet tisíc. Skládá se totiž z ceny prodejní, chovné a trofejové,“ přiblížil Mančík.

Opatřili si profesionální vybavení

Na jejich „adrenalinovou“ střelbu byli až profesionálně vybavení. „Ať už se to týká zbraní, které měli v držení, tak i oblečení a ostatního příslušenství, které jim umožňovalo lovit i v noci,“ popsal pytláckou výbavu Zámečník. Ti kriminalistům vydali malorážku a upravenou vzduchovku s tlumiči a optikou, kuš, šípy a desítky nábojů. „Měli kvalitní střelivo. To nejlepší, které jde u nás sehnat. Lovit s kuší je u nás zakázané. Je povolené jen Africe a Americe,“ podotkl Prýgl.

Oba muži jsou obvinění z trestných činů nedovolené ozbrojování a pytláctví. „Za to mohou být potrestaní odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem, či propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty,“ uvedl tiskový mluvčí policie. Za nedovolené ozbrojování jim hrozí až roční vězení, peněžní trest či propadnutí věci. Nyní jsou stíhaní na svobodě. „Oba muži byli v našem hledáčku především za majetkovou trestnou činnost. Zatím ale ještě trestaní nebyli,“ dodal Zámečník.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info