Souhrn událostí uplynulých dní –25.11.2010

Brusel hrozí Praze kvůli směrnici o osivech, požaduje informace

Evropská komise hrozí Česku, že ho kvůli chybějícím informacím o provádění unijních pravidel o pojmenování osiva pošle před evropskou justici. Komise o tom informovala v dnešním prohlášení. Mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková ČTK sdělila, že požadavky vyplývající z evropské legislativy jsou částečně zapracovány v platných českých zákonech a částečně v úpravách, které jsou nyní v legislativním procesu. Komise podobné výtky zaslala i do dalších dvou zemí Evropské unie, Španělska a Maďarska. Varování komise se týká směrnice o botanických názvech rostlin a ostatních organismů.

Europoslanci chtějí, aby včelaři dostali od EU více peněz

Evropský parlament chce, aby Evropská unie dala více peněz na podporu včelařů. V rezoluci, kterou dnes europoslanci schválili, upozorňují, že úmrtnost včel v Evropě se neustále zvyšuje. Poslanci zároveň poukázali na klesající počet včelařů. Zhruba 76 procent produkce potravin je přitom závislých na opylování včelami. "Obtížné podmínky v oblasti marketingu, kolísání cen a vysoká úmrtnost včel, to jsou jen některé z faktorů, které ohrožují včelařství v Evropě," řekl jeden z autorů parlamentní rezoluce europoslanec Paolo De Castro. Evropská komise by podle zákonodárců měla rovněž změnit pravidla pro označování původu medu tak, aby na etiketách nebylo možné uvádět zavádějící informace.

Výbor zamítl plné dorovnání plateb

Návrh poslanců Michala Haška a Ladislava Skopala navýšit částku na dorovnání přímých plateb v roce 2011 z navrhované nuly na maximální částku 4,8 miliardy korun dnes sněmovní zemědělský výbor zamítl. Výbor naopak schválil a sněmovně k odsouhlasení navrhl přesun 150 milionů korun z výdajů na chod ministerstva ve prospěch národních dotačních programů, čímž by se zmírnil navrhovaný pokles těchto podpor. Začátkem měsíce vládou schválený návrh počítá s 520 miliony, což je více než padesátiprocentní meziroční pokles. Po dodatečném navýšení by tak zemědělci, ale také potravináři či včelaři, mohli získat celkem 677 milionů korun.

Kontroloři objevili první falšovaný burčák, nevyhovělo 10 vzorků

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila první falšování burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu. Z celkem 26 kontrolovaných vzorků po celé ČR nevyhovělo kontrole deset. Častým prohřeškem proti předpisům bylo i letos ředění vodou, sdělila ČTK vedoucí oddělení komunikace SZPI Romana Kadaňková. Vzorky burčáku - meziproduktu při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu - SZPI odebírala v období od 1. srpna do 30. listopadu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info