MZe ustavilo týmy, které mají řešit propad živočišné výroby

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce zvrátit dlouhodobý propad živočišné výroby v ČR. Ministr Ivan Fuksa (ODS) proto koncem listopadu ustavil čtyři pracovní skupiny. Ty by během prvního čtvrtletí příštího roku měly předložit konkrétní návrhy řešení nejpalčivějších problémů chovu prasat, přežvýkavců, drůbeže a koní. Poprvé by se experti měli sejít do poloviny prosince. ČTK to sdělila mluvčí MZe Tereza Dvořáčková.

Živočišná produkce v ČR se v posledních letech neustále snižuje, zatímco rostlinná stagnuje. Soběstačnost státu u většiny živočišných komodit tak klesá. Agrární komora předpokládá, že více než polovina z letošní tuzemské spotřeby masa bude pocházet z dovozu.

"Vzhledem k tomu, že situace na trhu s živočišnými komoditami není pro české zemědělce nikterak příznivá, je snahou ministerstva zemědělství v rámci jeho rozpočtových možností a pravidel společné zemědělské politiky zvrátit nepříznivý vývoj živočišné výroby a podpořit co nejlepší využití produkčního potenciálu českých zemědělců," uvedla Dvořáčková. Zachovat, případně zvýšit stavy všech druhů hospodářských zvířat si klade za cíl také Vize českého zemědělství po roce 2010, dlouhodobý strategický dokument ministerstva.

Členy jednotlivých pracovních skupin mají podle Dvořáčkové být především zástupci chovatelských svazů, výzkumné sféry či odborníci z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Pro řešení konkrétních problémů budou průběžně zváni také další experti.

"V případě toho vepřového je pět minut po dvanácté, nicméně to vítáme," uvedl Veleba. Většina chovatelských svazů je členy Agrární komory. "Budeme ve skupinách aktivně pracovat," dodal.

Čeští chovatelé prasat nestihli dostatečně investovat před vstupem země do svých chovů, což je jeden z hlavních důvodů, proč nedokážou cenově konkurovat svým zahraničním rivalům. Chovatelům by podle něj nejvíce pomohlo, pokud dostanou za svou produkci lépe zaplaceno. "Chceme, aby se pomohlo zrodu velkých odbytových organizací, které by vydobyly solidnější cenu," podotkl šéf agrárníků. Vzniku odbytových družstev by podle něj mohly pomoci dotace.

Pokles živočišné výroby působí nerovnováhu celého zemědělského sektoru. V jeho důsledku totiž klesá odbyt krmných plodin a růstu obilných polí na úkor ploch dříve tradičních brambor, cukrové řepy či pícnin tak dochází k nadprodukci obilí, jehož bylo loni vyvezeno rekordních 1,7 milionu tun.

Rostlinná výroba přitom znamená z větší části produkci surovin, zatímco živočišná výroba představuje přidanou hodnotu, tedy zisk a zaměstnanost. Šanci pro budoucí uplatnění rostlinné produkce vidí zemědělci také v jejím větším využití k energetickým účelům.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info