Chcete se vyhnout cukrovce? Jezte tučné, ukázal výzkum

Dvacet let trvající studie ukázala, že kyselina trans-palmitolejová, běžně přítomná v mléčných výrobcích, výrazně snižuje riziko onemocnění cukrovkou II. typu a dalších poruch látkové přeměny.

Na vzorku čítajícím více než tři a půl tisíce lidí bylo zjištěno, že u skupiny s nejvyššími hladinami této kyseliny v krvi bylo riziko diabetu II. typu sníženo až o 60 procent oproti skupině s nejnižšími hladinami.

Mléko - pramen zdraví

"Tento typ pozorovací studie vyžaduje potvrzení dalšími podobnými studiemi a kontrolními experimenty, ale míra spojitosti rizika onemocnění a hladiny této kyseliny je ohromující. Představuje téměř trojnásobný rozdíl mezi jedinci s nejvyššími a nejnižšími hladinami této mastné kyseliny v krvi," vysvětlil Dariush Mozaffarian z z epidemiologického oddělení fakulty veřejného zdraví Harvardské univerzity, který studii vedl.

Lidé s vyššími hladinami kyseliny trans-palmitolejové vykazovali podle studie publikované na konci prosince v lékařském časopise Annals of Internal Medicine správnější hladiny cholesterolu, insulinu a zánětlivých markerů (ukazatelů).

Její sesterská molekula, kyselina cis-palmitolejová, se ve zvířecích modelech chovala jako účinný ochránce proti diabetu. Vzhledem k současným stravovacím zvyklostem je ovšem její tvorba tělem doprovázena tvorbou velkého množství uhlovodíků a kalorií, což může oslabovat její ochrannou úlohu.

Vyhněte se margarínům, vyberte si máslo

Proto se vědci rozhodli zjistit, jestli má podobné účinky také trans-palmitolejová kyselina. Tu si tělo nedokáže vyrobit a přijímá ji pouze ze stravy. Jako mastná kyselina se vyskytuje především v tučných mléčných výrobcích - mléku, másle, sýrech - a mase.

Na cestě k mléku v tabletách?

Vzhledem k doposud nejvýraznějšímu známému účinku v ochraně vůči diabetu II. typu a přirozenému výskytu kyseliny trans-palmitolejové se cesta ke klinickým zkouškám zdá být poměrně jednoduchá a rychlá.

Ačkoliv mnozí odborníci na výživu doporučují konzumovat především nízkotučné výrobky, ve světle nových poznatků by možná stálo za to tato doporučení přehodnotit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info