Souhrn událostí uplynulého dne – 3. 1. 2011

Euro: Fuksa chce posílit svůj vliv v agrárních fondech

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) chce posílit svůj vliv ve Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF) a Pozemkovém fondu (PF). Fondy, které ročně hospodaří s desítkami miliard korun, by podle něj měly podléhat přímo ministrovi zemědělství. Ve svém pondělním vydání to píše týdeník Euro. "Ve vládě a v Parlamentu představuji rozpočty obou institucí, přitom jim nevelím. Je to schizofrenní situace," řekl týdeníku Fuksa, který prý již od premiéra Petra Nečase (ODS) dostal souhlas k tomu, aby připravil změnu zákona o SZIF, zavádějící přímou zodpovědnost ředitele fondu ministru zemědělství. "Zatím mohu pány v čele jen zdvořile žádat, aby něco udělali," uvedl dále Fuksa.

Lesy ČR za 11 měsíců znásobily hrubý zisk na 2,823 miliardy korun

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) za prvních 11 měsíců loňského roku vytvořil hrubý zisk 2,823 miliardy korun, což je více než trojnásobně lepší výsledek než za celý rok 2009. Zároveň jde o nejvyšší zisk v historii firmy. Dnes o tom informoval mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Za rok 2009 firma vykázala hrubý zisk 783,9 milionu korun. Letošní výrazný nárůst zisku firma zdůvodňuje úsporami a také růstem cen dříví. Podle Boublíka podniku zisk rostl přesto, že se musí průběžně vypořádávat s vysokými mimořádnými náklady na likvidaci povodňových škod a škod způsobených vichřicemi. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Příjmy v zemědělství letos v EU vyšší

Podle aktuálních odhadů Eurostatu průměrné reálné příjmy v zemědělství Evropské unii v přepočtu na jednoho pracovníka meziročně vzrostou o 12,3 %. Zemědělské příjmy v EU si po propadu v roce 2009 v průběhu letošního kalendářního roku opět výrazně polepšily: Podle prvních odhadů Evropského statistického úřadu (Eurostat) se reálné příjmy v EU na jednoho pracovníka zvýšily oproti roku předchozímu v průměru o 12,3 %. Německé zemědělské podniky by dokonce mohly zaznamenat navýšení příjmů o 22,8 %. Tím by se Německo zařadilo mezi 16 členských států, které dosáhly nadprůměrného výsledku. Němečtí zemědělci by tak vydělali v letošním roce o čtvrtinu peněz více než tomu bylo v roce 2005.

Export piva zažívá největší krizi v historii. Zachránit ho může vývoz do Ruska

Ze zahraničních trhů mizí jak laciné značky, tak dražší prémiová piva. Dvanáctiprocentní pokles vykáže za právě skončený rok vývoz českého piva. Odhadl to Český svaz pivovarů a sladoven. V historii exportu z České republiky by šlo o největší meziroční změnu k horšímu. Stejný propad, také o 12 procent, už dříve odhadl svaz u celkové produkce. Poprvé v novodobé historii Česka klesl export před rokem - o 10,5 procenta oproti roku 2008, kdy pivovary v Česku uvařily dohromady rekordních 19,9 milionu hektolitrů a vyvezly i rekordní objem 3,7 milionu hektolitrů. Teď ale vývoz, který dosud pomáhal pivovarům v situaci váznoucí domácí spotřeby, nepředstavuje pro tuzemské pivovarnictví - až na výjimky - záchranu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info