Prasata mohou opět na porážku

V souvislosti se zvýšeným množstvím dioxinu v organismu jatečných prasat byl odvolán úplný zákaz ztržňování prasat v Dolním Sasku.

Podle informací tiskové agentury Landvolk mají úřady jistotu, že se maso z obou postižených zemědělských podniků nedostane na trh. Nedošlo ke zhoršení rizikové situace v Dolním Sasku. Nejedná se o nový případ dioxinu, ale o stejný zdroj a to společnost Harles & Jentzsch.

Oba zemědělské podniky byly uzavřeny od začátku na základě překročení povolené hranice pro obsah dioxinu v krmných směsích. V jednom podniku naměřená hladina dioxinu výrazně překročila povolenou hranici, ve druhém podniku se výsledky analýzy pohybovaly v rozmezí přesnosti měření, takže se budou analýzy vzorků vepřového masa opakovat ještě jednou.

Podle informací krajské správy ve Verdenu prokazatelně vyráběla jedna malá krmivářská firma krmné směsi s obsahem tuků od firmy Harles & Jentzsch, což vedlo v jednom případě k výraznému zvýšení hladiny dioxinu v mase vykrmených prasat (prokázáno u vybraných poražených dvou kusů prasat z chovu, který patřil majiteli výrobny krmiv). Testovaná partie prasat v celkovém počtu 140 kusů byla poražena a zlikvidována v kafilérii. Dodávkami krmných směsí z této továrny bylo podle sdělení správního celku celkem postiženo 10 dalších chovů prasat s kapacitou cca 8 000 prasat. O možnosti ztržnit maso těchto zvířat se bude rozhodovat až na základě výsledků laboratorních analýz vzorků z dalších zkušebních porážek.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info