Biomléko obsahuje méně nezdravých tuků než obyčejné mléko

Mléko od krav chovaných v ekologickém zemědělství, které jsou krmeny čerstvou trávou a senem, je podle nejnovější studie lepší pro vaše zdraví.

Britský výzkumný tým zjistil, že biomléko obvykle obsahuje méně nasycených tuků a více pro zdraví vhodných mastných kyselin než mléko produkované v intenzivních konvenčních chovech. Pro zdraví vhodné vlastnosti biomléka byly také mnohem méně ovlivněny změnami počasí.

Vědci na britské Univerzitě v Newcastle zjistili, že konvenční mléko, nakoupené během obzvláště špatného letního počasí a během následující zimy obsahovalo výrazně více nasycených tuků a méně vhodných mastných kyselin než za „normálního“ počasí.

Zjistili ale také, že přechodem na konzumaci biomléka můžete tyto nedostatky překonat. V supermarketech nakoupené biomléko vykazovalo vyšší obsah pro zdraví vhodných mastných kyselin ve srovnání s běžným konvenčním mlékem a to v kteroukoli roční dobu či počasí.

Gillian Butlerová, která tým vědců vedl, připisuje rozdíly kratšímu času strávenému na pastvě u konvenčních dojnic a umělým hnojivům vytlačujícím jetel na konvenčních farmách. „Výsledky ukazují, že na ekologických farmách panují jednotnější krmné postupy, jelikož žádné mléko se výrazně nelišilo od ostatních ve složení tuků,“ říká Butlerová.

Pravidla ekologického chovu dojnic předepisují důraz na pícninová krmiva, zejména pastvu, a vzhledem k zákazu používání dusíkatých hnojiv mají tendenci podporovat růst červeného a bílého jetele, o nichž je známo, že mění skladbu mastných kyselin a mléka.

Zatímco bílkoviny, antioxidanty, vitamíny, minerály a některé mono a poly-nenasycené mastné kyseliny jsou považovány za vhodné pro naše zdraví, nasycené mastné kyseliny mohou mít na lidské zdraví negativní vliv.

„Zásady zdravé výživy nám říkají, abychom snížili spotřebu nasycených tuků. Přechod na biomléko a mléčné biovýrobky nabízí jednoduchý způsob, jak zvýšit příjem vhodných mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů bez toho, aniž bychom zvyšovali náš příjem méně vhodných mastných kyselin,“ dodává Butlerová.

Butlerová dodává: „Pokud si zvolíte biomléko, můžete snížit příjem nasycených tuků o 30 až 50 procent a přesto zajistit dostatečný příjem pro zdraví vhodných mastných kyselin – hladiny omega-3 mastných kyselin jsou v biomléku vyšší a omega-6 mastných kyselin nižší, což pomáhá zlepšovat důležitý poměr mezi nimi.

Zatímco vědcům šlo ve výzkumu primárně o nalezení rozdílů mezi konvenčním a biomlékem, podařilo se jim objevit překvapivé spojení mezi kvalitou mléka a měnícím se klimatem. Výsledky výzkumu naznačují, že pokud budou v Británii pokračovat chladnější a vlhčí léta, budou možná muset zemědělci měnit chovatelské postupy v současnosti používané.

Mezi mléky nakoupenými v první várce (červenec 2006 a leden 2007) a ve druhé zkušební várce ve stejném období o rok později byly značné rozdíly. Vzorky z druhé várky, sebrané po značně vlhkém létě 2007, obsahovaly vyšší množství nasycených tuků a menší množství mastných kyselin. Vědci v pokusech zkoumali celkem 88 různých vzorků mléka, zakoupeného v supermarketech v severovýchodní Anglii v různých časových periodách po dobu dvou let.

Vědci z výsledků výzkumu dospěli k závěru, že biomléko nabízené v supermarketech má vyšší obsah pro zdraví vhodných mastných kyselin a omega-3 mastných kyselin jak v letním, tak i v zimním období. Studie byla zveřejněna v odborném časopise Journal of Dairy Science.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info