Dva mléčné bary jsou na pokraji existence

Spotřebitelé soudí, že za negativní dopad může varování hlavního hygienika Michaela Víta.

Prodělává, ale skončit nehodlá. Automaty na mléko v pekárně v Soběslavi i ve Veselí nad Lužnicí chce i nadále udržet. Možná bude muset zvýšit cenu. Litr mléka by tak ze současných čtrnácti mohl podražit na 15 nebo 16 korun.

„Do každého stroje jsem dal 120 tisíc. A schází mi splatit jedna splátka,“ zmínil důvod jednatel Petr Molík ze Zemědělské společnosti Ostrov, která automaty vlastní a mléko do nich dodává.

Začátek prodeje z automatů měl úspěch. V Soběslavi si lidé před rokem natočili 120 až 150 litrů denně, ve Veselí kolem třiceti litrů. „Jenže najednou přestali chodit a spotřeba klesla v obou automatech asi na polovinu,“ vzpomíná na dobu, kdy v médiích před takovým způsobem prodeje mléka varoval hlavní hygienik Michael Vít.

Bez závad jsou všechny dosavadní kontroly

Kdo si z vystoupení hygienika nic nedělá, je Petr Bohuslávek z Tábora. Podle něj jsou normy nastavené tak, že mlékaři nepustí nic špatného. Na pravé mléko nedá dopustit. Od té doby, co je v Táboře mléčný automat, jiné nepije. Dokonce ho ani nepřevařuje.

„Menší problém jsem měl jen poprvé,“ dodává a pochvaluje si, že díky automatu na Pražském sídlišti už nemusí pro svou denní dávku jezdit na sídliště Nad Lužnicí.

Podle krajské veterinární správy mohou být zákazníci bez obav. Bez závad jsou všechny dosavadní kontroly jak v těchto zařízeních, tak i v mlíčnicích.

„Jedná se o syrové kravské mléko, které je určeno ke spotřebě člověkem po tepelné úpravě,“ přesto nabádá šéf správy František Kouba a dodává, že z loňských sedmnácti automatů klesl v kraji počet na třináct.

Výsledky kontrol mají k dispozici například v Soběslavi. „Tady jsou přímo na automatu,“ upozorňuje Josef Kouba, jednatel soběslavské pekárny Peta Bohemia, kde je automat, nad nímž se stahují mračna, umístěn.

To v Táboře o konci mléčných barů nemůže být řeč. Před měsícem tu dokonce jeden přibyl, a to hned od stejného dodavatele mléka, jako byl ten první na sídlišti Nad Lužnicí. Plastová kráva láká zákazníky už od kruhového objezdu u nemocnice, automat je umístěn na Pražském sídlišti u pošty.

Odběr ovlivňuje počasí

„Po instalaci druhého automatu se odběr na Sojčáku trochu snížil. Lidé z Pražského sídliště, kteří si zvykli jezdit pro mléko na sídliště Nad Lužnicí, už to mají dneska u ruky. O to je ale lepší odběr u pošty,“ pochvaluje si Miloslav Drhovský, farmář z Maršova, který oba automaty provozuje a dodává do nich svoje mléko.

Odběr prý ovlivňuje počasí. Hezké dny v uplynulém týdnu byly podle zemědělce hned znát. Denně se na obou mléčných barech vytočí mezi 250 až 270 litry mléka.

„Nestěžuji si, ale mohlo by to být i lepší. V začátcích se v Budějovicích točilo i přes čtyři sta litrů za den na jednom automatu. To bylo ještě před tím, než to hlavní hygienik Vít pokazil svými řečmi o údajné závadnosti. Tahle „reklama“ bohužel mléku z automatů moc neprospěla,“ dodal farmář.

Mezi jeho pravidelné zákazníky patří i Pavel Šimek. „Mám mléko rád. Pil jsem i kozí. A nepřevařené. Převařování je barbarství. Mléku nic není před tepelnou úpravou, natož po ní,“ naráží i on na negativní reklamu hygienika.

I cena, která je osmnáct korun za litr, se mu zdá přiměřená. „Vzhledem k tomu, kolik stojí ta bílá voda v obchodě, tak se jedná o cenu slušnou.“

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info