Leden - Význam lesů pro společnost

Význam lesů pro společnost - co znamenají lesy pro každého z nás.

Česká republika patří k zemím s vysokou lesnatostí. Lesní porosty pokrývají v současné době výměru 2 655 212 ha, což představuje 33,8 % z celkového území státu. Plocha lesních pozemků se neustále mírně zvyšuje, což je například z důvodu zalesňování zemědělské půdy, resp. zemědělsky nevyužívaných půd.

Lesnictví je oborem, který má přesah do dalších oborů jakou jsou např. klimatologie, hydrologie, pedologie, dendrologie, mikrobiologie, biochemie. Předmětem zájmu lesníka je les jako součást krajiny, přírodní celek se svými specifickými vazbami na okolí. Les tvoří přirozené společenství rostlin a zvěře za spolupůsobení existujících územních faktorů. Les jako relativně přirozené přírodní prostředí v porovnání s ostatními antropogenními užitkovými plochami (např. průmyslové lokality, intenzivně využívaná pole a chovné rybníky) poskytuje mnoha rostlinám a zvěři přirozený životní prostor a útočiště.

Les je obnovitelný přírodní zdroj, který má nezastupitelné funkce:

- produkční – poskytování dřevní hmoty a ostatních lesních produktů.

- vodohospodářské a půdoochranné – slouží k ochraně zdrojů pitné vody v jejich ochranných pásmech, k přiměřené ochraně kulturní krajiny před povodněmi a erozí v horských lesích.

- rekreační a zdravotní – přispívá k podpoře tělesné zdatnosti a zdravotního stavu obyvatelstva rekreací v lesním prostředí (zvláště blahodárný vliv na obyvatele velkých aglomerací). Speciální poslání mají lesy lázeňské, které doplňují komplex lázeňské péče.

- funkce v ochraně přírody (chráněné krajinné oblasti, národní parky, národní přírodní reservace,národní přírodní památky, přírodní památky).

- ochrana klimatu - les vyrovnává denní a roční teplotní výkyvy, zvyšuje vlhkost vzduchu a tvoření rosy. Teplotní rozdíly mezi lesem a volnou krajinou mohou dosahovat 3° až 6°C, mezi lesem a městem dokonce 4° až 8°C. Souvislé, velkoplošné lesy v blízkosti města mohou pozitivně ovlivnit městské klima. Teplotní rozdíly mezi lesem a městem zajišťují neustálou výměnu vzduchu a tím proudění čistého a kvalitativně lepšího vzduchu do osídlených oblastí.

- ochrana proti emisím - les dokáže filtrovat z ovzduší prach, plyny a radioaktivní látky. Filtrační účinnost lesů je závislá především na povrchu listů. Například jeden hektar (100 x 100 m) smrkového porostu je schopen vyfiltrovat 420 kg nečistot. V blízkosti dopravních komunikací a obytných zón zajišťuje les protihlukovou ochranu.

Lesníci již více jak 250 let hospodaří v souladu se zásadami trvale udržitelného hospodaření v lesích. Tento způsob hospodaření lze chápat jako využívání a správu lesů tak, aby byla zachována biologická rozmanitost, produkční a regenerační schopnost. Lesy musí plnit v současnosti i v budoucnu ekologické, ekonomické a sociální funkce, aniž by docházelo k poškozování ostatních ekosystémů. Tato strategie předpokládá využití lesů nejen jako trvalého zdroje dřeva a dalších hmotných statků, ale i jako zdroje dalších společensky užitečných, mimoprodukčních funkcí.

Stejně jako plocha lesů, zvyšují se neustále i zásoby dřeva v lesích, od r. 1980 stouply o 142 mil. m3 (v r. 1980: 536 mil. m3, v r. 2000: 631 mil. m3 a v r. 2009: 678 mil. m3) na současných 678 mil. m3. Z údajů vyplývá, že přirůstá více dřeva, než se vytěží. Dřevo je obnovitelná surovina, která je prospěšná životnímu prostředí a na lidi působí většinou velmi pozitivně. Využíváním dřeva šetříme zdroje neobnovitelných surovin. Přes tyto jasné a logické poznatky je spotřeba dřeva v ČR velmi malá (0,23 m3 /obyvatele).

Česká republika je na 5. místě v rámci zemí EU ve výši zásob dřeva na hektar (264 m3/ha) a na 11. místě mezi zeměmi světa. Vysoké zásoby máme nejenom díky vhodnému klimatu, ale hlavně díky minulým generacím lesníků, kteří pro nás vypěstovali lesy bohaté na kvalitní dřevo. Do dřeva se ukládá oxid uhličitý z atmosféry. Pokud dřevo využijeme na stavby a výrobky, uložíme tak uhlík bezpečně na další dlouhá desetiletí.

Další informace:

Lesnicko-dřevařský vzdělávací portál Mezistromy

Zpráva o stavu lesa a lesního hospodářství České republiky v roce 2009 (www.eagri.cz / Lesy / Publikace a dokumenty)

Global Forest Resources Assessment 2010 - evropské a světové údaje vydané Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) (http://www.fao.org/forestry/fra/fra2010/en/)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info