Exkluzivní cukrová kukuřice z curyšského Weinlandu

Ekologičtí šlechtitelé rostlin hledají alternativy k hybridním hightech odrůdám. U cukrové kukuřice jsou úspěšní.

Jak v produkci kukuřice, tak v produkci zeleniny se celosvětově prosadily hybridní odrůdy. Výhody pro zemědělce: hybridní odrůdy dávají vysoké výnosy, jednotlivé rostliny jsou, co do vzrůstu a zrání, jednotné. Výnosová stabilita je poměrně vysoká. Zemědělci a zahradníci však musí každý rok pořizovat nové osivo. Jejich závislost na dodavatelích osiv je proto značná.

Zvláště ekologickým zemědělcům je tato závislost trnem v oku. Proto se už řadu let ekologické zemědělství snaží vyhýbat hybridním odrůdám, kdekoli je to možné. V případě cukrové kukuřice se mu to, jak se zdá, podařilo: šlechtitelé ze společnosti Sativa Rheinau AG sklidili v těchto dnech celosvětově unikátní nehybridní cukrovou kukuřici typu extra sladká, která by se brzy mohla stát konkurencí běžným hybridním odrůdám.

Cukrová kukuřice ze Sativy Rheinau je takzvaně stálosemenná: zemědělci si mohou dát část sklizně stranou a v následujícím roce vysít na pole. I když to z nich patrně udělá jen málokdo, jak vysvětluje šlechtitel Friedemann Ebner ze Sativy Rheinau: „Sklizeň, sušení, posklizňová úprava a skladování semen cukrové kukuřice jsou časově velmi náročné.“

Světovému trhu s cukrovou kukuřicí dominují čtyři americké šlechtitelské firmy. V podobě nehybridní kukuřice z Rheinau dostávají nyní zemědělci alternativu k hightech odrůdám z USA. A právě o to Ebnerovi a jeho kolegům šlo, když se před pěti lety rozhodli vyšlechtit cukrovou kukuřici. „Chtěli bychom, aby zemědělci a zahradníci měli skutečnou možnost výběru,“ říká Ebner.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info