Nejkvalitnější vepřové roste na biofarmě u Jihlavy
10.02.2011 | Denik.cz
Majitel biofarmy Sasov Josef Sklenář se jako jediný z biochovatelů v tuzemsku pustil s výzkumným ústavem potravinářským za podpory Ministerstva zemědělství do experimentu chovu zvířat pod širým nebem na volné pastvině.
Desítky černobílých prasat si užívají v ustájení biofarmy Sasov na samém jižním okraji Jihlavy kvalitní krmení v kvalitě bio a volnost.
Kdykoli se jim zachce, mohou si zaskotačit pod širým nebem a vrátit se do tepla chléva. Tu ještě nedávno sdílelo ve dvou skupinách 50 kusů přeštického černostrakatého prasete.
Prasata dostávají to nejlepší
Podzimní porážka na sasovských bio jatkách ukončila život deseti z nich. Maso zkoumají renomované laboratoře, aby potvrdily, zda obsah prospěšných a škodlivých látek v mase zvířat, chovaných většinu roku pod širým nebem, je lidskému tělu prospěšnější, než maso z běžných chovů.
Přeživší prasata na sasovské farmě čeká na jaře další změna k lepšímu. Chovatelé jim balíky slámy jako mantinely ohradí kus pole, sadu nebo louky, kde prožijí další měsíce kvalitního života.
Majitel biofarmy Sasov Josef Sklenář se jako jediný z biochovatelů v tuzemsku pustil s výzkumným ústavem potravinářským za podpory Ministerstva zemědělství do experimentu chovu zvířat pod širým nebem na volné pastvině.
Výsledky potvrdí v mase rozdíly
Projekt odstartoval na sasovské farmě na podzim před dvěma lety. Srovnávací skupina nejčastěji chovaných bílých prasat ve vepříně u Prahy dostává totéž krmení a žije v týchž podmínkách, jako statisíce běžně chovaných prasat.
„Prasata v Sasově žijí oproti těm ustájeným velmi zdravě. Nic jim nebrání, aby se rozeběhla po pastvině a mohou si vybírat, na co právě dostanou chuť. Na zelené ploše si mohou vyrýt všeho habaděj. Nejrůznější rostlinky, kořínky, hmyz, larvy a všechno možné. Rozdíl mezi jejich stravou a stravou těch konvenčně chovaných je obrovský,“ uvedl včera Josef Sklenář.
Odborníci předpokládají, že analýzy čtyřletého experimentu potvrdí u masa z chovu pod širým nebem lepší chuťové vlastnosti, vyšší množství příznivě působících složek a snížení škodlivých látek.
„Chuťově je maso kvalitnější. Prokazování pozitivních a škodlivých látek v mase je běh na delší trať, ale jsem velmi rád, že Výzkumný ustav živočišné výroby v Uhříněvsi se začal zabývat chovem prasat ve volné přírodě. Zákazník tak dostane možnost koupit si velmi dobré a zdravé maso,“ přiblížil zemědělský odborník a někdejší náměstek ministra zemědělství Jiří Urban.
Prasata v biofarmě Sasov v sezoně žijí asi na hektaru plochy. Až parcelu rozryjí na hliněnou pláň bez rostlin, dělníci přesunou těžké balíky slámy o sto metrů dál a prasata přeběhnou na čerstvou zelenou plochu.
Další články v kategorii
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)