Mouka a těstoviny pro chudé na Slovensku zdarma

Světové ceny potravin lámou dvacetileté rekordy. A zdražování podle analytiků rozhodně nekončí. Hrůzu už nahání i středoevropským státům. Slovenská vláda se už dokonce rozhodla zakročit. Sociálně slabým chce rozdávat mouku a těstoviny. K potravinám zadarmo by se nejchudší skupiny obyvatel měly dostat na jaře.

Plán rozdávat sociálně slabým Slovákům potraviny zadarmo vzešel ze schůzky premiérky Ivety Radičové s ministry zemědělství a hospodářství. Slovensko teď rozhodně nezahálí, zahájilo i soutěž na zpracování 45 tisíc tun obilí. "Z něj se vyrobí mouka a těstoviny, a ty se budou zadarmo distribuovat lidem, kteří to nejvíce potřebují," podotkl ministr zemědělství Zsolt Simon.

Náklady na zpracování obilí a administrativní výdaje na projekt zaplatí Evropská unie. S distribucí potravin budou pomáhat humanitární organizace.

Podmínky vzniku nároku na bezplatné potraviny zatím nejsou známy. Jednou z možností, která připadá v úvahu, je, že by je mohli dostat lidé, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi. Ty teď pobírá na více než pětimilionovém Slovensku přes 189 tisíc občanů. Spolu s rodinnými příslušníky je na ně odkázáno téměř 374 tisíc lidí, což je bezmála sedm procent obyvatel země.

Fico: Slovensko přece není africkou zemí

Rozhodnutí distribuovat potraviny zdarma mezi nejchudší vrstvy obyvatel se příliš nezamlouvá expremiérovi Robertu Ficovi. Podle serveru Sme.sk ho označil za ostudné. Ptá se, zda se Slovensko stalo za sedm měsíců vlády Radičové africkou zemí, kde musí humanitární pracovníci rozdávat potraviny. Místo toho vládě radí, aby snížila daň z přidané hodnoty na potraviny.

Potraviny na Slovensku ve srovnání s ostatním zbožím zdražují rychleji od loňského léta. V lednu za ně Slováci zaplatili meziročně o 5,8 procenta více, za což podle vlády může hlavně vývoj na světových trzích. Ministr Simon tvrdil, že v cenách potravin se neprojevilo letošní zrušení daňového zvýhodnění na naftu pro zemědělce. Obchodníci dříve zase slíbili, že do cen nepromítnou úpravu sazby daně z přidané hodnoty, která od začátku roku stoupla o procentní bod na 20 procent.

zdroj: ČTK, SME

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info