Výrobci krmiv si můžou půjčit až 300 tisíc tun obilí ze Správy státních hmotných rezerv

Vláda schválila návrh ministra zemědělství Ivana Fuksy, kterým reaguje na aktuální situaci na trhu s obilovinami určenými pro výrobu krmiv. Obilí ze Správy státních hmotných rezerv můžou využít hlavně chovatelé prasat a drůbeže. Půjčka je zpoplatněná a vratná nejpozději do konce roku.

Výrobci krmiv si můžou ze státních hmotných rezerv půjčit maximálně celkem 300 tisíc tun obilovin. Všechno obilí budou muset vrátit z letošní úrody do konce roku 2011.

Výrobci krmiv se už od počátku roku 2011 potýkají s nedostatkem starších a vyzrálých obilovin vhodných pro zpracování na krmivo. Nejvíce tento nedostatek postihuje chovy prasat a drůbeže.

„Chovy prasat se dlouhodobě potýkají s problémy, proto jsme našli rychlé řešení, a to ve formě přechodného využití zásob obilovin uložených ve státních hmotných rezervách,“ řekl ministr Ivan Fuksa.

K datu 25. 2. eviduje Správa státních hmotných rezerv požadavek výrobců krmiv na celkem 100 tisíc tun krmného obilí. Z dlouhodobých zkušeností vyplývá, že požadavky na zápůjčky z hmotných rezerv budou v předsklizňovém období ještě narůstat a mohou dosáhnout až 300 tisíc tun. Právě toto množství si budou moci zemědělci vypůjčit ze skladů Správy státních hmotných rezerv.

Podmínkou půjčky je bankovní garance za cenu, za kterou v případě nevrácení půjček bude moci Správa státních hmotných rezerv obilí ze sklizně 2011 nakoupit, tak aby jí nevznikly ztráty,“ dodal ministr Fuksa.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info