Souhrn událostí uplynulých dní –8.3.2011

Určitou pomoc ohroženému sektoru chce nyní nabídnout vláda.

Pracovní skupina švýcarského Výzkumného ústavu pro ekologické zemědělství (FiBL) ve Fricku na základě pokusů zjistila, že geneticky modifikovaná kukuřice (Bt-kukuřice) nezhoršuje vitalitu půd. Vzhledem k tomu, že také pokusy s transgenní pšenicí nevykázaly žádná ekologická rizika, zesílila diskuse o pokračování švýcarského moratoria na genové modifikace.

Za půjčené obilí chce stát od zemědělců garance

Před několika lety dodávalo borovanské družstvo tři tisíce selat ročně obchodnímu partnerovi z Třeboně. Kvůli dlouhodobé krizi na trhu s vepřovým masem už z tohoto obchodu dnes nezůstalo nic. Odpadli i další odběratelé. „Výhled není optimistický,“ říká k tomu předseda ZOD Borovany Jindřich Kořínek. Určitou pomoc ohroženému sektoru chce nyní nabídnout vláda.

Živočišné produkci zvoní hrana - kvůli dělené DPH

Trend poklesu tuzemské živočišné produkce, který potvrdila i nejnovější data Českého statistického úřadu v rámci závěrečné bilance roku 2010, bude zřejmě dále pokračovat. Na vině přitom ani náhodou nebude ministerstvo zemědělství, ale ministerstvo financí a vegetariánští politici Věcí veřejných díky administrativní a systémové diskriminaci producentů hospodářských zvířat a výrobců potravin živočišného původu.

Dotace pro začínající farmáře letos zřejmě končí

Pokud někdo z mladších ročníků zvažuje, že začne podnikat v zemědělství, nebude zřejmě moci v příštím a přespříštím roce požádat o dotace z Programu rozvoje venkova, určeného právě na pomoc začínajícím farmářům. Letos je na tyto účely vyhrazeno zhruba 200 milionů korun. Tím se vyčerpá zbytek z celkové částky 1,4 miliardy korun, která byla pro období 2007 až 2013 začínajícím farmářům určena. Na další dvě léta již peníze nejsou.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info