Domácí med? Včelaři doprodávají poslední sklenice

Sehnat kvalitní včelí med? Řada včelařů na Olomoucku hlásí vyprodáno.

Počasí v loňském roce včelám nepřálo a produkce medu u některých soukromníků spadla na polovinu. Někteří na tom byli ještě hůře.

„Byla jsem u včelaře a med už neměl. Koupila jsem ho nakonec v supermarketu. Dcera je nachlazená, tak potřebuji do čaje,“ stěžovala si v prodejně v centru Olomouce zákaznice. „Byla jsem na tržnici. Tam ještě mají. Ale nevím, jak je kvalitní. Snad bude dobrý,“ reagovala prodavačka.

Včelařům se zásoby medu na prodej v těchto dnech skutečně ztenčily. Někteří už mají med jen pro sebe. „Na prodej nemáme. Jsme vyprodaní,“ uvedl Josef Slavíček z Ludéřova. „Máme na prodej už jen pár sklenic. Zbytek, co máme z loňska, kdy jsme medu neměli moc, si necháváme pro sebe,“ sdělil Pavel Kylar z Křelova.

Včelař Blahoslav Melhuba skončil s prodejem už vloni na konci léta. „Byl jsem na třetině co jiné roky. Bohužel,“ uvedl včelař. Med doprodává i prodejna Dagmar Holúbkové v Lužicích. „Vloni to bylo špatné, měli jsme polovinu medu co jindy. Med ale ještě máme. Co nemáme, je květový, ten je již vyprodaný,“ uvedla.

Oproti tomu Kubešovi v Olomouci zatím mají včelího medu dostatek. „Máme hodně včelstev, a protože jsme omezili obchodníky a med koncentrovali pro naše přímé zákazníky, med ještě máme,“ uvedl včelař Jan Kubeš.

Zásoby se tenčí

Podle předsedy okresní organizace Českého svazu včelařů Pavla Matlase se zásoby ztenčují na celém Olomoucku. Právě v souvislosti s loňskou horší sezonou, kdy včelaři dokonce na jaře kvůli nepřízni počasí museli včely přikrmovat. „Je konec prodejní sezony. U včelaře med už téměř není možné koupit. Během dvou, tří měsíců bude nový,“ poznamenal.

Jaká bude letošní sezona, to se teprve ukáže. Zimu přežily včely celkem slušně. Někteří ale mají problémy a musejí se vypořádat s varoázou. S morem včelího plodu se potýkají v katastrech Lašťany, Samotišky a Bohuňovice. Podle výsledků rozboru zimní včelí na varroázu došlo na Olomoucku k mírnému nárůstu oproti roku 2010. Podle Krajské veterinární správy byly zjištěny čtyři pozitivní vzorky.

„Varoáza je přibližně stejná jako předchozí rok. Je vidět, že léky zabírají a varoázu tlumí. Bohužel úplně ji zlikvidovat, to se zatím nedaří, vždy tam nějaký ten brouček zůstane,“ dodal Matlas.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info