Zdravá klobása, která pomáhá zažívání, bude na trhu možná už letos

Řezníci z Valašska a vědci ze zlínské univerzity testují uzeninu, která je stejně zdravá jako jogurt. Ovčácká klobása, v níž se spojuje maso a látky, které pomáhají trávení, už má i první výsledky.

Uzenina má totiž v sobě tolik propagované probiotické kultury a vlákninu, které jsou známé hlavně ve spojení s jogurty.

"Mléčné výrobky mají rády spíše ženy, ovčácká klobáska bude zase chutnat mužům," uvedl s nadsázkou Jan Hrabě z Ústavu technologie a mikrobiologie potravin zlínské univerzity. Právě on spolu s dalšími kolegy výrobu odborně hlídá a kontroluje.

Ovčácká klobása z Francovy Lhoty může pomáhat lidem, kteří mají střevní problémy, potřebují vyčistit vnitřní orgány po dlouhodobém užívání antibiotik, a prospívá i zažívacímu traktu.

Čtěte v pondělí v MF DNES: Reportáž z výrobny zdravých klobás najdete v regionální příloze pro Zlínský kraj.

Testování a zkoušky trvají už rok. Zlínští vědci totiž svou technologii nechtěli nechat jen tak bez povšimnutí a přihlásili ji na Úřadu průmyslového vlastnictví. Uzenina s probiotiky zřejmě prvním podobným českým výrobkem s oficiálním ověřením.

Dalším tajemstvím je skopové maso

"Sám jsem ji zkoušel. Skutečně zlepšuje zažívání, vyprazdňování a pozitivně působí na imunitu," potvrdil Ivan Holko ze zlínské univerzity. Výsledná klobása bude jedinečná i z dalších pohledů. Řezníci na Valašsku ji například vyrábějí ze skopového masa.

Zajímavá je i výroba. Syrové ovčí maso, ochucené a doplněné probiotiky se totiž do konečného stavu upravuje fermentací. Tedy sušením za studena. Tím se z klobásy ztratí pachuť skopového masa.

Odborníci na výživu podobné výrobky doporučují, čímž boří mýty o nezdravých uzeninách.

"Je to pro mě novinka. Pokud obsahuje probiotika i vlákninu, určitě bude zdravá," nepochybuje specialistka na výživu a vedoucí nutričních terapeutů krajské nemocnice ve Zlíně Veronika Martincová. Skopové je navíc podle ní prospěšné už samo o sobě. "Jde o biomaso, má v sobě řadu bílkovin."

Ovčácká klobása už je k dostání v několika firemních prodejnách společnosti Carnex ve Zlínském kraji. Zatím ale jen bez zdravých bakterií. Na tu probiotickou si budou muset ještě několik měsíců počkat.

Povinné testování a sledování účinků probiotické uzeniny je totiž zdlouhavé. Výrobce by chtěl klobásu uvést na trh ještě letos.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info