Družstvo chystá vlastní výrobu tvarohu a sýru

Zemědělské družstvo Senice na Hané, které patří k největším zemědělským podnikům v regionu, rozšíří svoji produkci o mléčné výrobky.

Čerstvý tvaroh a sýr z kravského mléka přímo z Hané? Zemědělci ze Senice na Hané, kteří před více než rokem začali lidem v Olomouci nabízet čerstvé mléko v mlékomatech, plánují, že je začnou vyrábět. Družstevní mini mlékárnu by chtěli rozjet do roka a mléčnými výrobky zásobovat nejen vlastní prodejny, ale třeba také stále populárnější farmářské trhy.

Zemědělcům vloni na jaře spadl prodej čerstvého mléka z automatu na čtvrtinu poté, co ministerstvo zdravotnictví poukázalo na možné ohrožení zdraví v případě, že zákazníci nebudou mléko tepelně upravovat. Zatímco tehdy Olomoučané denně ze dvou mlékomatů v krajském městě „nadojili“ přes tisíc litrů, v současnosti se denní odbyt čerstvého mléka pohybuje kolem tří set litrů.

„U Terna se prodej mléka z automatu zvedl o deset až patnáct procent poté, co jsme začali mléko pasterovat. Část spotřebitelů přivítala, že mléko nemusí převařovat, jiní zase dali najevo, že chtěli čerstvé mléko,“ uvedl Jaroslav Navrátil, předseda Zemědělského družstva Senice na Hané. V druhém mlékomatu u Senima si zákazníci mohou nadále natočit čerstvé, tepelně neupravené mléko.

Čerstvé mléko rozváží i do škol

Čerstvé mléko začali zemědělci nabízet poté, co mlékárny vykupovaly surovinu pod nákladovými cenami. Nechtěli už mléko vylévat do polí a pořídili speciální automaty. Pasterované mléko nyní dodávají nejen do mlékomatu, ale rozvážejí ho do školních jídelen a restaurací v Olomouckém kraji, kde ze senického mléka vaří strávníkům.

Zájem už Seničtí zaznamenali i o kysané mléko, čerstvé jogurty, tvaroh a sýry, i když zatím jde pouze o záměr, který by zemědělci chtěli zrealizovat v příštím roce. Mini mlékárna by měla stát v Náměšti na Hané a čerstvé mléčné produkty z ní by měly putovat nejen do prodejen zemědělského družstva, ale i na farmářské trhy, Seničtí uvažují i o pojízdných prodejnách. „Jde o rozšíření nabídky spotřebiteli, kterému chceme dát něco navíc,“ uvedl Navrátil. Denní produkce mléka ze Senice na Hané dělá 10,5 tisíc litrů.

Podle veterináře družstva Vojtěcha Vychodila mají zákazníci u selského mléka ze Senice a v budoucnu i tvarohu a sýrů jistotu, že kupují kvalitní suroviny pocházející od dojnic, jejichž výživa a dojení je pod přísným veterinárním dohledem. „Konzumují mléko zaručeného původu a ne takové, na jehož obalu není uveden ani stát, odkud pochází,“ poznamenal veterinář.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info