Chroustí invaze už začala

Začalo pravidelné rojení chroustů. Letos bude obzvlášť velké. Ponravy chrousta maďalového v posledních dvou letech zničily desetitisíce mladých stromků.

Vracov,Bzenec,Ratíškovice -Listnaté stromy v Bzenecké Doubravě a jejím okolí se ještě pořadně nezazelenaly a mnohé to ani během jara už nestihnou. Listí jim kompletně sežerou chrousti. Jejich pravidelná invaze už začala. Letos bude masivní.

„Lapač mám už zapnutý druhý týden. Je to zatím jen začátek. Ochlazení chroustí rojení zastavilo. Teď s oteplením se ale rozjede naplno. Vrchol předpokládám poslední týden v dubnu,” uvedl vracovský lesník Bohumil Foukal, který spolupracuje s lesnickým výzkumným ústavem. Vždy při rojení má zapojený speciální lapač a všechny chycené chrousty denně počítá a třídí na samečky a samičky. Když je jejich počet shodný, je vrchol rojení a ideální čas na letecký zásah hubícím postřikem. Ten ale letos stejně jako při posledním rojení v roce 2007 nebude.

Krajský odbor životního prostředí neudělil souhlas k leteckému postřiku. Důvody jsou totožné jako před čtyřmi lety, kdy byl vydán zákaz poprvé v historii. „Hodnocen byl především dopad záměru na předměty ochrany Ptačí oblasti Bzenecké Doubravy -Strážnického Pomoraví, dále dopad na dotčené evropsky významné lokality a v neposlední řadě na chráněné druhy živočichů,” uvádí v oficiálním zamítnutí vedoucí krajského odboru životního prostředí Anna Hubáčková. Zakázat postřik doporučila podle textu i Česká společnost ornitologická.

Dudek je přeborník

Postřik, který by zabil hejna chroustů, by poškodil chráněné druhy ptáků, především pak lelka lesního, skřivana lesního a dva druhy strakapoudů. Jejich téměř výhradní složkou potravy je hmyz, který by po chemickém zásahu spolu s chrousty pomřel a ptáci by neměli co jíst. Ornitologové pak jmenovali ještě další druhy ptáků, kteří by strádali. Například dudek chocholatý je přímo odborník v pojídání chroustích larev.

„Celá oblast Bzenecké i Hodonínské Doubravy představuje entomologicky nesmírně významné území s výskytem řady xerotermních druhů motýlů, brouků či skupin hmyzu. Plánovaný zásah by představoval významný škodlivý zásah do jejich biotopu a do přirozeného vývoje těchto zvláště chráněných živočichů,” vysvětlila Hubáčková.

Lesníci tak marně poukazovali na fakt, že chroust maďalový je v okolí Bzence či Ratíškovic přemnožený a páchá škody, jejichž náprava stojí Lesy ČR nemalé úsilí. Nejde ani tak o pravidelné rojení, protože stromy se ještě během léta znovu zazelenají. Škody mají na svědomí hlavně larvy, které jsou především v posledních dvou letech svého cyklu obzvlášť žravé a pojídají kořeny stromů nejen v lese, ale i na zahrádkách lidí.

„Škody zaznamenáváme od Bzence až po rybníky na Kyjovce u Dubňan. Za minulé dva roky nám ponravy zničily přibližně šedesát hektarů mladých porostů. Vysazujeme přitom v průměru devět tisíc stromků na jeden hektar,” uvedl správce strážnického polesí Bohumil Pipal. Podle něj jsou tyto škody srovnatelné s lety 2006 a 2007. Sami lesníci pak čekají, jak se projeví fakt, že se před čtyřmi lety nemohlo při rojení chemicky zasáhnout. Dá se ale podle nich předpokládat, že letos bude rojení ještě větší, než v roce 2007.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info