Mělké zpracování půdy šetří klima

Šetrné zpracování půdy podporuje její úrodnost, brání erozi, zvyšuje jistotu výnosu a produkuje méně skleníkových plynů. To ukázaly polní pokusy Výzkumného ústavu pro ekologické zemědělství (FiBL) ve Švýcarsku. Protože zemědělství způsobuje okolo jedné třetiny emisí skleníkových plynů, je nutné věnovat tomuto problému pozornost, jak prohlásil ředitel FiBL Urs Niggli. Krokem ve směru environmentálně šetrného zemědělství může být například šetrnější zpracování půdy. Dnes se však často provádí také hluboké zpracování půdy pluhem. To vyžaduje mnoho energie a vede k porušení půdní struktury, erozi, odnosu humusu a uvolňování CO2. Bezorebné technologie zpracování půdy byly vyvinuty pro konvenční zemědělství, pro ekologické systémy hospodaření byly dosud považovány za málo vhodné.

Změna vedla také k zvýšení výnosů

FiBl provádí od roku 2002 na více stanovištích ve Švýcarsku polní pokusy, při nichž se půda jen mělce zpracovává a organicky hnojí. První výsledky byly prezentovány 8. června. Na jednom pozemku ve Fricku se emise skleníkových plynů snížily přibližně o 20 procent. Kromě toho mohlo být díky mělkému zpracování půdy uloženo zhruba o 75 procent více uhlíku. Tyto výsledky ukázaly, že klimaticky neutrální zemědělství je možné, jak uvedl vedoucí studie Paul Mäder.

Humusová vrstva se v sedmiletém pokusu zvětšila o 17 procent, vzestup populací půdních živočichů dosáhl 37 procent. Zlepšila se také jistota výnosu. Výnosy obilovin sice byly v prvních letech o 10 procent nižší než při tradičním zpracování půdy za použití pluhu, bylo však dosaženo vyšších výnosů meziplodin a slunečnice. Po přechodném období se zvýšily výnosy jetelotrav o 26 procent, silážní kukuřice o 34 procent a pšenice o 20 procent.

http://www.agrarheute.com/klimaschutz

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info