Vlastníci půdy a obce přicházejí o miliardy

Paradoxně, někteří vlastníci půdy platí daleko vyšší daně z pozemku než-li je jejich povinnost, tam, kde není aktualizovaná cena půdy podle vyhlášky č. 3/2008. Naopak tam, kde aktualizace proběhla, dochází často ke snížení oficiální ceny pro výpočet daně a chudnou obce.

Česká republika má důmyslný a unikátní systém hodnocení půdy podle tzv. BPEJ – Bonitovaná Půdně Ekonomická Jednotka. Ta se skládá z pěti číselného kódu, který popisuje půdu a její kvalitu. První číslo ( 0-9) vyjadřuje klimatický region. Druhé a třetí číslo vyjadřuje kvalitu tzv. hlavní půdní jednotky (01-78). Čtvrté číslo vyjadřuje svažitost s expozicí pozemku, páté číslo hloubku půdního profilu a skeletovitost.

BPEJ využívá zejména Ministerstvo Financí pro stanovení výpočtu daně ze zemědělských pozemků. Čím lepší půda, tím větší daň.

Bonitace zemědělských půd byla prováděna v letech 1974 až 1980, za uplynulých asi 20 let došlo v mnoha případech k devastaci zemědělských půd (cit. WIKIPEDIA) a to je důvod, proč obce a vlastníci nemají správně vyměřenou daň.

Vodní eroze půdy, zhutnění půdy, nesprávné hospodaření a nedodržování základních pravidel zemědělství jsou důvodem zchudnutí obcí, ale i vlastníků půdy. Ztráty jdou vyjádřit v miliardách.

Autor: Michal Pospíšil

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info