Přesné zemědělství: výhody systému

Využití moderních technologií je nezbytnost. To, že jsou traktor a zemědělské stroje „nabité“ elektronikou, již nikoho nepřekvapí. Počítač v traktoru je stejnou samozřejmostí jako v osobním autě. Využití moderních technologií jde ale mnohem dál, než jenom ukázat trasu stroje na poli.

Tři významné investiční skupiny NH ve spojení s Trimble, John Deer a AGCO ve spojení s TOPCON spolu svádí boj nejen v oblasti traktorů, ale nyní už i v oblasti zemědělských navigací. Značky Trimble, Topcon a Green Star se trvale zabydlují v kabinách traktorů u nejmodernějších zemědělců.

Přesné zemědělství je další krok k budoucí vyšší produktivitě práce a snížení nákladů.

Technologie přeného stanovení polohy pracovního stroje a návazně i přesné aplikace šetří nejen čas, ale významně i finanční náklady při setí, aplikaci postřiků, hnojiv a při plném využívání pracovního záběru stroje.

Technologie využívá k přesnému stanovení polohy americký a ruský systém satelitů, kroužících na oběžných drahách kolem Země. Aby přesnost polohy dosáhla až do plus minus dva centimetry, musí systém umět využívat korekční signály.

V České republice je k dispozici i placený korekční signál sítě TOPNET. Zemědělec má tak možnost volby. Buď si koupí zařízení, které vysílá korekční signál a nemusí pak za signál platit, nebo investuje méně peněz, ale dlouhodobě do poplatku za využívání geodetické sítě korekčního signálu.

Kroky budoucnosti

Praktické výhody jsou vidět okamžitě po aplikaci. Úspora postřiků až do výše 15 procent, úspora času kolem deseti procent, využití plného pracovního záběru stroje se blíží ke sto procentům jeho šířky. Pohodlná práce v noci, v prachu nebo jinak ztížených pracovních podmínkách. Systémy lze použít nejen na nových traktorech, které mají připravenou instalaci již přímo z továrny, ale i na starších strojích.

Bezchybný pohyb po poli je jen prvním krokem v přesném zemědělství. Druhým krokem, v současnosti v ČR ještě ne příliš rozšířeným, je využití technologie navigačních systému v propojení s taženým strojem a variabilní aplikací. To předpokládá i detailní zpracování informací o zásobách živin v půdě, následně zpracování výnosových map. Propojení navigace s ovládáním dávkování hnojiv, postřiků anebo osiva umožňuje lépe využít potenciál půdy. Tento systém se teprve začíná rozvíjet a i když je v ČR znám dlouhou dobu, zdaleka ještě není v praxi běžný.

Dalším krokem je v budoucnosti systém zemědělství, kterému se v anglicky mluvících zemích říká Control Traficc Farming – plně kontrolovaný pohyb strojů po poli. Princip tohoto systému je v tom, že zemědělec přizpůsobí svoji technologii tak, aby byl schopen využívat vždy stejné kolejové řádky na poli a vracet se na stejné místo každý rok. Tento systém významně snižuje utužení půdy, zvyšuje její absorpční schopnost pro vodu a umožňuje obnovu půdní úrodnosti. Předpokladem je sjednocení šířky pracovního záběru nejen sečky, ale i postřikovače a dalších strojů v násobcích šířky pracovního záběru. Přesná navigace umožňuje zemědělci se opakovaně, každý rok vrátit na stejné místo s přesností do dvou centimetrů a využít tak stejné pojezdové trasy po poli.

Tento systém využívá asi 20 procent farmářů v Austrálii, USA i ve Velké Británii, ale postupně se rozšiřuje i do dalších zemí. Podle praktických zkušeností se zvedl výnos obilovin v rozmezí deset až 15 procent. V České republice využití není příliš rozšířeno.

Ing. Michal Pospíšil, vyšlo v týdeníku Zemědělec

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info