Kaufland dostal od ÚOHS pokutu 13 mil.Kč za zneužívání dodavatelů

Antimonopolní úřad uložil první pokutu za zneužití zákona o významné tržní síle. Dostal ji Kaufland. Má zaplatit 13,628 milionu korun. Podle úřadu firma s nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednávala lhůty splatnosti delší než 30 dnů. Dopustila se také dalších deliktů. Kromě pokuty uložil ÚOHS také nápravná opatření. ČTK to dnes řekl místopředseda ÚOHS Hynek Brom. Rozhodnutí není dosud pravomocné. Antimonopolní úřad zahájil správní řízení rovněž například s obchodními řetězci Ahold a Tesco, která ale zatím nebyla ukončena.

Společnost Kaufland se proti verdiktu úřadu může odvolat k předsedovi ÚOHS. "Naše společnost dosud neobdržela oficiální a písemné rozhodnutí od ÚOHS. Rádi bychom vyčkali s naším stanoviskem, než obdržíme rozsudek v plném rozsahu," sdělil dnes ČTK mluvčí hypermarketů Kaufland Michael Šperl.

"Tímto rozhodnutím potvrdil ÚOHS existenci pokřivených vztahů a nestandardních praktik v dodavatelsko-odběratelských vztazích, na které Potravinářská komora ČR soustavně poukazovala," uvedla v reakci na verdikt antimonopolního úřadu mluvčí komory Dana Večeřová. Doufá, že ÚOHS bude ve své kontrolní činnosti v tomto směru pokračovat a tyto praktiky poškozující dodavatele z obchodních vztahů v budoucnu úplně vymizí.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka dnes ČTK řekl, že sice nezná podrobnosti rozhodnutí ÚOHS, ale pokuta udělená společnosti Kaufland se mu přesto zdá neúměrně vysoká. "Hodně dlouho trvalo, než začalo vlastní šetření a bylo vydáno rozhodnutí, což bych nepřičítal pomalé práci ÚOHS, ale špatné dikci zákona. Tento zákon je natolik špatný a jeho paragrafy lze vykládat různým způsobem, že tomu asi odpovídá i opatrnost ÚOHS. Uvítal bych proto, kdyby v této věci rozhodl nezávislý soud," uvedl Juračka.

Obchodní řetězec Kaufland se podle Juračky řadí mezi nejtvrdší vyjednávače na českém trhu, čemuž odpovídá i kritika některých jeho dodavatelů. "Na druhou stranu Kaufland patří mezi nejúspěšnější ekonomické subjekty v tuzemském maloobchodu," podotkl Juračka, podle kterého jsou hypermarkety Kaufland nejnavštěvovanějšími prodejnami v Česku.

Kromě nedodržení lhůty splatnosti, která je stanovena od loňského roku na 30 dnů, řešil ÚOHS i poplatky za postoupení pohledávek a uplatňování skonta. Podle úřadu více než 95 procent firem, které Kauflandu dodávaly zemědělské a potravinářské produkty, mělo povinnost v případě postoupení pohledávky vůči Kauflandu třetím osobám hradit poplatek ve výši čtyř procent z hodnoty postoupené pohledávky.

"Řetězec Kaufland současně sjednával ustanovení o dodatečném skontu, na jehož základě požadoval v případě dřívějšího zaplacení faktury slevu, a to ve výši 0,5 procenta za každý započatý týden, o který byla faktura dříve uhrazena," uvedl Brom.

Při této kombinaci podmínek podle něj dodavatelé, kteří chtěli dostat své peníze před splatností faktur, byli nuceni volit, z důvodů zatížení poplatkem za postoupení pohledávky, ekonomicky méně výhodnou variantu skonta. Skonta i poplatky za převod pohledávek obchodní řetězec od svých dodavatelů podle ÚOHS skutečně inkasoval.

V případě poplatku za postoupení pohledávky a skonta šlo podle ÚOHS o soustavné uplatňování praktiky, která podřizovala dodavatele povinnostem, jež vytvářejí nerovnováhu mezi smluvními stranami. Tím byl porušen zákaz zneužití významné tržní síly.

Kaufland je nyní povinen odstranit ve svých smlouvách s dodavateli ustanovení o poplatku za postoupení pohledávky a dále uvést ustanovení o lhůtách splatnosti do souladu se zákonem o významné tržní síle. Nápravná opatření musí provést do 90 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí.

Zákon o významné tržní síle, který od loňského února reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli, vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškodil jejich vztahy s dodavateli. Potravináři si naopak pochvalovali, že po zavedení zákona se chování řetězců vůči nim zlepšilo.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, do jehož kompetence zákon spadá, připravuje v současnosti jeho zrušení. Některé části předpisu mají být však ještě před zrušením zapracovány do jiných již existujících zákonů. Změny doporučila podnikatelská rada, meziresortní komise tvořená zástupci ministerstev financí, průmyslu a obchodu a zemědělství a ÚOHS. Pro tuto variantu řešení se vyslovila také Národní ekonomická rada vlády a nezávislí odborníci. Za zrušení zákona dlouho lobbovali obchodníci.

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak obchodních řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů. Nelíbilo se jim ani vybírání poplatků ze strany řetězců. Dodavatelé platili třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letácích obchodníků.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info