Souhrn událostí uplynulého dne – 26.7. 2011

Čína uvolní část rezerv vepřového masa kvůli růstu inflace

Čína uvolní pro potřeby svého vnitřního trhu část strategických rezerv vepřového masa. Chce tak bojovat proti vysoké. Inflace se v červnu vyšplhala na své tříleté maximum a dosáhla 6,4 procenta. Vepřové maso je v Číně nejprodávanějším druhem masa. Čína bude rezervy uvolňovat nepravidelně podle potřeby a podle situace na trhu. Ceny vepřového masa se v Číně zvyšují už od loňského března, kvůli rostoucím cenám kukuřice a dopadům loňské epidemie, která zasáhla některé prasečí farmy. Po jejím vypuknutí se přechodně objevily i výpadky v zásobování. Růst cen základních potravin byl v Číně v minulosti už několikrát důvodem k občanským nepokojům.

Triumf českých vědců: Přečetli genom ječmene. Zničí také škůdce a plíseň?

Vědci odkryli genetickou mapu ječmene. Teď jen zbývá zjistit, který gen určuje větší klas, nebo odolnost proti škůdcům. A to už není podle vědců tak obtížné. Šlechtěný ječmen by mohl využít pivovarnický průmysl. Ječmen s většími klasy, který nezničí škůdci ani plísně. Donedávna to byl sen mnoha zemědělců. Teď už zbývá jen krůček k tomu, aby se "lepší ječmen" začal pěstovat. Významně se na tom podíleli čeští vědci, kteří před nedávnem jako první na světě přečetli genom ječmene. Díky tomu určili pozici na každém ze sedmi chromozomů, které ječmen má, a vytvořili podrobnou mapu všech 22 tisíc genů. Jedná se o nejrozsáhlejší výzkum této plodiny. "Trvalo to rok a půl, ale navazovali jsme na poznatky, které jsme nashromáždili během mnoha předchozích let,“ říká Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd.

Vlastníci lesů si loni ekonomicky podstatně polepšili

Hospodaření vlastníků lesů, a to státních, obecních i soukromých, se loni po výrazném propadu hospodářských výsledků v letech 2008 a 2009 podstatně zlepšilo. Největší meziroční zvýšení hospodářských výsledků zaznamenaly státní lesy. Vyplývá to ze „Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství České republiky v roce 2010“. „Zlepšení ekonomické situace vlastníků lesů ovlivnilo především oživení poptávky po surovém dříví s výrazným nárůstem průměrných cen rozhodujících sortimentů. Díky tomuto oživení a také rostoucí spotřebě dřeva mohl dřevozpracující průmysl nabídnout majitelům lesů za dodávky surového dříví výrazně vyšší ceny,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

V Brazílii vznikl nový drůbežářský gigant

Koncern Brazil Foods sice získal od antimonopolního úřadu povolení k akvizici společností Sadia a Perdigao, musí však splnit několik podmínek. Brazilský antimonopolní úřad odsouhlasil převzetí společností Sadia a Perdigao, zabývajících se ztržňováním drůbeže, koncernem Brasil Foods (BRF). Tímto počinem byla uvolněna cesta ke vzniku největšího exportéra drůbeže v globálním měřítku. Společnost Sadia byla sice již v roce 2009 převzata společností Perdigao, ale až do současné doby brazilské úřady nevydaly v této záležitosti povolení, jak informovala švýcarská informační služby „lid“.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info