Prazdroj je soběstačný v CO2, plyn z kvašení piva znovu využívá
11.08.2011 | ČTK
Plzeňský Prazdroj ve středu zprovoznil zařízení na zpětné jímání přírodního oxidu uhličitého. CO2 vzniklý při kvašení piva dříve unikal do vzduchu. Podnik se tak stal soběstačným a nemusí už CO2 nakupovat. Jímáním a opětovným užitím plynu ušetří ročně pivovary Prazdroj a Gambrinus nejméně 280 tun CO2, který by se jinak musel vyrobit z fosilních zdrojů s emisemi, řekl ČTK Pavel Pech z Prazdroje, který měl investici za šest milionů korun na starosti. Podle něj jdou touto cestou další velcí výrobci piva v Evropě včetně českých. Stejná investice čeká letos pivovary v Nošovicích a příští rok ve Velkých Popovicích, oba ze skupiny Prazdroj. "CO2 vzniká během kvasných procesů. Část se přirozeně rozpouští v pivu a jeho konzumenti to znají jako říz. Přebytky ale unikaly do atmosféry, nyní jsme ho schopni znovu využít k vytvoření ochranné atmosféry pro stáčení a přečerpávání piva," řekl manažer trvale udržitelného rozvoje Jan Šik. Pivovar přebytek přírodního CO2 jímá a zkapalňuje.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)
- Energetická nezávislost Česka přichází skrz Modernizační fond. Evropa schválila další masivní investice do zelené modernizace ČR ve výši 73 miliard (28.03.2024)
- Malých mlékáren v Česku ubývá, potíže jim působí vysoké náklady (28.03.2024)
- Kontrolní ústav: Vinaři letos znovu nevyčerpají kvótu pro výsadbu vinic (28.03.2024)
- Prouza: Rostoucí cena kakaa se v konečných výrobcích projeví za mnoho měsíců (28.03.2024)