Vinaři budou přesněji popisovat jakostní víno, končí stolní víno

Vinaři budou muset nově uvádět na etiketě jakostního vína evidenční číslo jakosti. Novelu, která má předcházet falšování vín, podepsal prezident Václav Klaus. ČTK o tom informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Norma v návaznosti na reformu Společné organizace zemědělských trhů v EU také ruší kategorii "stolní víno". Stanovuje rovněž jednotný vzor žádostí a oznámení týkajících se vinařství, což má vinařům zjednodušit administrativu.

Další změnou je nárůst horní hranice celkového obsahu alkoholu u červeného vína vyrobeného v České republice z hroznů sklizených v tuzemsku. Vzroste také maximální přípustný podíl zbytkového cukru v nízkoalkoholickém víně z dosavadních 60 na 70 gramů na litr vína.

Zemské víno bude muset být podle novely vyrobeno výhradně z hroznů vypěstovaných v dané vinařské oblasti. Navrhovaná úprava je tak proti unijní přísnější. Evropské předpisy totiž povolují takto značit vína, u nichž je 85 procent hroznů místních. Tuzemské vinařské oblasti Čechy a Morava jsou ale podle předkladatelů dostatečně veliké na to, aby nebylo příměsí třeba.

Zákon zachovává definici vína "chateau", kterou původní vládní předloha naopak chtěla vypustit. Podmínkou bude, že víno pochází z podniku, který skutečně existuje a takto se nazývá nejméně 15 let.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info