Vinaři budou přesněji popisovat jakostní víno, končí stolní víno
12.08.2011 | FinančníNoviny.cz
Vinaři budou muset nově uvádět na etiketě jakostního vína evidenční číslo jakosti. Novelu, která má předcházet falšování vín, podepsal prezident Václav Klaus. ČTK o tom informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.
Norma v návaznosti na reformu Společné organizace zemědělských trhů v EU také ruší kategorii "stolní víno". Stanovuje rovněž jednotný vzor žádostí a oznámení týkajících se vinařství, což má vinařům zjednodušit administrativu.
Další změnou je nárůst horní hranice celkového obsahu alkoholu u červeného vína vyrobeného v České republice z hroznů sklizených v tuzemsku. Vzroste také maximální přípustný podíl zbytkového cukru v nízkoalkoholickém víně z dosavadních 60 na 70 gramů na litr vína.
Zemské víno bude muset být podle novely vyrobeno výhradně z hroznů vypěstovaných v dané vinařské oblasti. Navrhovaná úprava je tak proti unijní přísnější. Evropské předpisy totiž povolují takto značit vína, u nichž je 85 procent hroznů místních. Tuzemské vinařské oblasti Čechy a Morava jsou ale podle předkladatelů dostatečně veliké na to, aby nebylo příměsí třeba.
Zákon zachovává definici vína "chateau", kterou původní vládní předloha naopak chtěla vypustit. Podmínkou bude, že víno pochází z podniku, který skutečně existuje a takto se nazývá nejméně 15 let.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne – 25.4. 2024 (26.04.2024)