Přírodní látka ochrání jídlo před zkažením až po několik let

Šťastná shoda náhod vedla k nalezení způsobu, jak udržet maso, mléčné výrobky či vejce nezkažené až po dobu několika let.

Mikrobiolog Dan O'Sullivan z University of Minnesota našel využití pro bakterie, které běžně žijí v lidských střevech. Jejich vedlejším produktem je bisin, látka, která funguje jako superkonzervant.

O'Sullivan objevil schopnosti bisinu náhodou během běžného výzkumu bakterií žijících ve střevech.

Bisin má chemickým složením velice blízko k nisinu, konzervantu, který se už nyní používá v sýrech. Bisin ale navíc zabíjí bakterie E.coli, salmonely a listérie s takovou efektivitou, že jídlo ošetřené touto látkou by mohlo teoreticky vydržet nezkažené nekonečně dlouho.

V prodejnách do tří let

O'Sullivan si již nechal objev patentovat a doufá, že by se potraviny s bisinem mohly objevit na pultech obchodů do tří let.

Zůstává však ještě několik otázek, například zda je bisin skutečně bezpečný. To je však vysoce pravděpodobné, neboť se v lidském těle běžně vyskytuje. Otázkou také je, zda se při jeho použití nezmění chuť potravin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info