Označování přidané vody v názvu masa a drůbeže v USA
30.08.2011 | APIC-AK
Podle návrhu USDA by přídavek vody dosažený vstřikováním nebo marinádou měl být pro spotřebitele zřejmý již z názvu výrobku.
USDA – Federální ministerstvo zemědělství USA, konkrétně úřad Food Safety and Inspection Services (FSIS) vyhodnocuje možnost vytvoření nových pravidel označování, podle kterého by bylo zřejmé, zda a kolik tekutiny bylo do masa přidáno, ať už vstřikováním, marinováním či jinak. Dosavadní praxe je nedostatečně srozumitelná. Ať už maso obsahuje přidanou vodu nebo ne, podle samotného názvu to spotřebitel nepozná. Proto FSIS navrhuje, aby už název výrobku nebyl např. „Kuřecí prsa“, ale „Kuřecí prsa – 40 % přidaného vodného roztoku a omáčky teryaki“.
Návrh je zveřejněn na webu FSIS.
Je stanovena lhůta 60 dnů k připomínkování.
EU Food Law, 2011, č. 495, s. 19
Zdroj: www.agronavigator.cz
Další články v kategorii
- Hledá se vhodný kandidát na pozici tajemník svazu (19.04.2024)
- Legislativa k rodinným farmám získává konkrétní rysy (19.04.2024)
- Soud potrestal tři muže za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích (19.04.2024)
- Souhrn událostí uplynulého dne 18.4.2024 (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Budějovický Budvar měl loni rekordní tržby 3,37 miliardy korun, stouply o 11 pct (18.04.2024)
- ASZ ČR odmítá návrhy poslanců ANO a SPD na omezení svobody vlastníků půdy (18.04.2024)
- Vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy Sněmovna schválí patrně v mírnější podobě (18.04.2024)
- Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor (18.04.2024)