Chov jelenů nejen na maso

Právní posouzení vedlejších produktů výroby jeleního masa v Evropské unii.

Jelení maso se v Evropské unii těší stále větší oblibě. Ve srovnání s jinými druhy masa má tento druh, mimo jiné, nízký obsah tuku a cholesterolu a malou energetickou hodnotu. Vedlejší produkty, které vznikají při výrobě a zpracování masa, jsou naproti tomu většinou využívány jako krmivo pro zvířata nebo se s nimi zachází jako s odpadem.

Také mimo Evropskou unii je jelení maso velmi žádáno. Pro vedlejší produkty je zde však mnohem větší využití, především je zájem o paroží v lýčí, šlachy a ocasy. V Asii (především v Číně a Koreji) patří k základním surovinám tradiční medicíny, k vysoce ceněným léčivům. Uplatňují se jako prostředky k posílení imunity, ke zlepšení kvality krve, ke zvýšení krvetvorby a ke zlepšení sportovní výkonnosti. Používají se při léčení selhání činnosti jater a ledvin, chudokrevnosti, neplodnosti, problémy s pohybovým aparátem, potencí a stresem.

Jelení vedlejší produkty, paroží v lýčí, šlachy a ocasy, nejsou léčiva ve smyslu funkčních léčivých prostředků, protože na základě současného stavu vědy u nich nebyly doposud zjištěny žádné farmakologické účinky.

Zatímco obchodování s parožím v lýčí jako s potravinou je v Evropské unii zakázáno, ale pokud by byl zájem trhu o jelení šlachy a jelení ocasy, je možné, aby byly prodávány jako „normální“ potraviny.

Fleischwirtschaft, 2011, 91, č. 7, s. 26-31 ISSN 0015-363X

Hirsche liefern mehr als nur Fleisch

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info